Flinke daling Amerikaanse ruwe olieproductie ophanden?

Volgens onder andere de Amerikaanse energiewaakhond (het EIA) zal, zeker bij aanhoudend lage olieprijzen (olieprijzen beneden 60 dollar per vat), de totale Amerikaanse olieproductie de komende maanden versneld gaan dalen.

Onderstaande quote is afkomstig uit de meest recente uitgave (12 april 2016) van de maandelijks verschijnende EIA Short-Term Energy and Summer Fuels Outlook:

U.S. crude oil production averaged an estimated 9.4 million barrels per day (b/d) in 2015. It is forecast to average 8.6 million b/d in 2016 and 8.0 million b/d in 2017, which are both 0.1 million b/d lower than forecast in last month’s report. EIA estimates that crude oil production in March 2016 averaged 9.0 million b/d, 90,000 b/d below the February 2016 level.

In 2015 bedroeg de gemiddelde Amerikaanse olieproductie nog ongeveer 9,4 miljoen vaten per dag.
Naar verwachting van het EIA zal deze in het jaar 2016 gemiddeld 8,6 miljoen vaten per dag en in het jaar 2017 nog maar gemiddeld 8,0 miljoen vaten gaan bedragen. Dat is een flinke afname op relatief korte tijd.
Momenteel (April 2016) bedraagt de Amerikaanse olieproductie ongeveer 9,0 miljoen vaten per dag.

De (Amerikaanse) olieproductie in de Golf van Mexico zal in het jaar 2017 t.o.v. het jaar 2015 naar verwachting nog met zo’n 400 duizend vaten per dag toenemen.
Zonder de toename van de olieproductie in de Golf van Mexico zou de verwachte terugval van de Amerikaanse olieproductie nog groter zijn.
Omdat sinds een jaar of twee ook in de Golf van Mexico flink minder nieuwe olieprojecten een ‘go’ hebben gekregen, zal ook aldaar na grofweg het jaar 2017 de olieproductie niet verder meer stijgen en vervolgens gaan dalen. Na het jaar 2017 zal het vanwege laatstgenoemde extra lastig worden om de Amerikaanse olieproductie weer terug opnieuw noemenswaardig te laten stijgen.
De afgelopen maanden was er al een tendens dat de de totale Amerikaanse olieproductie aan het dalen was. Naar verwachting zal de komende maanden de daling versneld doorzetten (met name de schalie olie), dus dat de productie afname in nog hoger tempo zal gaan plaatsvinden dan tot nu toe het geval was.

Flinke daling aantal nieuwe ‘oil wells’ in het Amerikaanse schalie oliegebeuren
Als men kijkt naar de flinke afname van het aantal nieuw bijgeplaatste ‘oil wells’ (olie tappunten) gedurende de afgelopen maanden in het schalie olie gebeuren, is de versnelde productie afname m.i. ook niet zo verwonderlijk.
In onderstaande grafiek is te zien hoe enorm de daling van het aantal nieuw bijgeplaatste ‘oil wells’ in het Amerikaanse schalie oliegebeuren was:

Met enige vertraging begint na een flinke afname van het aantal nieuw bijgeplaatste oil wells ook de olieproductie af te nemen.

Samengevat: De door het EIA verwachte flinke daling van de Amerikaanse olieproductie zal vooral op conto van de schalie olie productie gaan komen.

Rest van de wereld
In de rest van de wereld is het aantal actieve oil drilling rigs (actieve olie boorinstallaties) de afgelopen maanden flink afgenomen.
Zie daartoe onderstaande grafiek. De grafiek is als ik me niet vergis exclusief de Noord Amerikaanse en Chinese oil drilling rigs:

Ook de afname van het aantal actieve internationale oil drilling rigs leidt, naar ik aanneem, met enige vertraging tot een stagnerende en vervolgens waarschijnlijk ook dalende internationale olieproductie.

Canadese teerzanden:
Vanwege het uitstellen van nieuwe teerzand projecten gedurende de afgelopen twee jaar, zal er in het jaar 2018 geen (extra) olieproductie capaciteit uit nieuwe Canadese ‘teerzand’ projecten beschikbaar komen:

Almost two decades of expansion in Alberta’s oil sands is set to end in 2018 as no projects currently under construction are set to be completed that year or beyond, according to Oil Sands Review’s Spring Oil Sands Quarterly. About half a million barrels a day of planned production capacity has been canceled or put on hold since the summer of 2014, when the oil-price rout began, the publication estimates.

Diepzee olieproductie
Waar al ongeveer 1,5 jaar flink op bezuinigd wordt zijn de investeringen in de wereldwijde diepzee olieproductie. Sinds het eind van het jaar 2014 zijn er al een flink aantal diepzee olie projecten uitgesteld.
Momenteel merkt men nog weinig van de flink gedaalde investeringen in het wereldwijde diepzee olie productie gebeuren. Tot grofweg het jaar 2018 komen er nog noemenswaardig veel diepzee projecten ‘online’ die opgestart waren (een ‘go’ hadden gekregen) in het tijdperk met erg dure olieprijzen (van het jaar 2007 tot het jaar 2014, m.u.v. het jaar 2009).
Zolang de olieprijzen niet boven grofweg 70 a 80 dollar per vat uitstijgen, zullen volgens allerlei analisten de investeringen in het diepzee olie gebeuren niet of nauwelijks stijgen.
Vooral na het jaar 2020 zullen de huidige bezuinigingen in het diepzee oliegebeuren leiden tot een (mogelijk) flinke daling van de wereldwijde diepzee olieproductie.
Uit mijn hoofd, de huidige wereldwijde diepzee olieproductie bedraagt ongeveer 9 miljoen vaten per dag. Zeker als het uitstellen van diepzee olieprojecten nog enige tijd aanhoudt, zal na het jaar 2020 de terugval in de wereldwijde diepzee olieproductie meerdere miljoenen vaten per dag gaan bedragen. Er zijn erg hoge olieprijzen benodigd (allerlei analisten gaan uit van meer dan 80 dollar per vat) om nieuwe diepzee olieprojecten economisch rendabel te laten zijn.

Chinese olieproductie
Ook de Chinese olieproductie zal dit jaar (2016) vanwege lagere investeringen veroorzaakt door huidige lage olieprijzen naar verwachting met 5 procent gaan dalen:

De Russische olieproductie zit ook al min of meer op haar productie piek.

Wat olie betreft wordt wereld steeds meer afhankelijk van het Midden Oosten
De wereld zal de komende jaren steeds meer afhankelijk van de OPEC landen (en misschien ook Brazilie) worden om de wereldwijde olieproductie op betaalbare wijze op peil te houden. Persoonlijk heb ik er een hard hoofd in dat laatstgenoemde nog mogelijk is. Naar mijn bescheiden mening zal binnen nu en 10 jaar duidelijk worden dat de wereldwijde olieproductie niet meer op betaalbare wijze op peil gehouden kan worden.

Onderstaande grafiek is afkomstig van de OPEC website:

In bovenstaande grafiek is te zien dat ook de landen welke behoren tot de OPEC hun investeringen in de olie- en gaswinning sinds het jaar 2015 flink verminderd hebben.

Er resteren nog maar weinig landen welke ook bij minder hoge olieprijzen hun olieproductie op economisch rendabele wijze nog noemenswaardig kunnen opkrikken, met name Irak, Libie en Iran.
Misschien dat tot het jaar 2020 landen zoals Irak, Libie en Iran hun huidige gezamelijke olieproductie nog met 5 miljoen vaten per dag kunnen verhogen.
In het geval deze landen hun olieproductie tot het jaar 2020 inderdaad met een paar miljoen vaten per dag weten te verhogen en de wereldwijde vraag naar olie neemt tot 2020 niet te snel toe, dan is de kans groter dat de olieprijzen nog een tijdlang structureel onder de 65 dollar per vat blijven, waardoor na het jaar 2020 de terugval in de wereldwijde olieproductie vanwege het langdurig uitstellen van nieuwe mega olieprojecten des te meer zal gaan inzakken. Dat als het ware het zoet van de korte termijn het zuur van de lange termijn veroorzaakt.
Wanneer de olieprijzen weer terug opnieuw op een flink hoger niveau komen, zal misschien ook de Amerikaanse schalie olieproductie en de Canadese olieproductie opnieuw weer wat gaan stijgen. Of dat voldoende zal zijn om de wereldwijde olieproductie op peil te houden is naar mijn idee twijfelachtig.
De vraag is bovendien hoeverre de wereldeconomie de komende jaren nog in staat is om benodigde structureel hoge olieprijzen te ondersteunen zonder in een recessie te geraken.

Oliedorst
De oliedorst van bijvoorbeeld China en India is nog lang niet verzadigd. India staat mogelijk nog maar aan het begin van een flinke economische groeispurt. Om die groeispurt mogelijk te maken zal India m.i. flink meer olie nodig hebben dan tot nu toe het geval is. Ik vrees dat het voor India (en overige landen met een nog flink onverzadigde economie) vanwege vooral een stagnerende wereldwijde olieproductie het reeds veel te laat is om nog een flinke economische groeispurt te realiseren.

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s