Video over een hernieuwbare energie toekomst

Na ongeveer 7 minuten in de video komt David Fridley aan het woord over onder andere de primaire energieproductie in de VS en hoe we gebruik maken van energie, bijvoorbeeld bij het gebruik van cement en voedsel.
David Fridley is een wetenschappelijk medewerker bij het ‘Lawrence Berkeley National Laboratory’.
Voor mij geeft David Fridley duidelijk aan dat er nog heel wat dient te gebeuren wil de wereld flink minder afhankelijk van fossiele brandstoffen geraken, met name van olie. Het zal zacht uitgedrukt geen makkelijke transitie worden. De tijd begint al flink te dringen willen we nog een kans maken op een transitie zonder al te grote kleerscheuren. Het is de vraag of laatstgenoemde überhaupt al mogelijk is.
Ook Richard Heinberg komt aan het woord in de video.

Er wordt in de video onderscheid gemaakt tussen direct energieverbruik en indirect energieverbruik.
Goederen bevatten meestal flink wat indirect energieverbruik, bijvoorbeeld het energieverbruik bij de winning en transport van grondstoffen (mineralen) die nodig zijn om het product te maken, de fabricage van het product en het transport van het product naar de plek van bestemming. Vaak bestaat een product uit onderdelen welke in verschillende landen gefabriceerd zijn. Vervolgens worden de verschillende onderdelen weer in een ander land samengevoegd tot het beoogde eindproduct. Vervolgens dient het eindproduct ook nog naar een plek van bestemming getransporteerd te worden, bijvoorbeeld een winkel aan de andere kant van de wereld.

Tot slot nog een betekenisvolle grafiek uit de hand van Matt Mushalik. De grafiek is afkomstig uit dit artikel.

Terwijl het ‘peakoil’ moment [het jaar waarin wereldwijde olieproductie gemiddeld haar hoogste punt bereikt] mijns inziens waarschijnlijk tussen 2015 en 2020 gaat plaatsvinden, stijgt het olieverbruik in de volkrijke Zuidoost Aziatische wereld nog steeds explosief ondanks dat de totale olieproductie er al begint af te nemen. De oliedorst is er nog lang niet verzadigd. De Zuidoost Aziatische wereld dient steeds meer olie te importeren om aan haar toenemende olievraag te kunnen voldoen.
Heel veel (Zuidoost) Aziaten willen zich uit hun armoedig bestaan verheffen en verlangen naar een meer westerse levensstijl. Denk bijvoorbeeld aan landen als China, India, Indonesië, Vietnam, Thailand en Maleisië. So wie so zijn de meeste Zuidoost Aziatische landen grote energie importeurs.
Met peakoil in het vizier (of mogelijk al achter ons) zal de concurrentie tussen landen wereldwijd om hun aandeel te bemachtigen van een krimpende oliekoek steeds grimmiger worden. Wij hier in het sterk van energie import afhankelijke West-Europa zullen m.i. binnen nu en 10 jaar noodgedwongen met flink wat minder olie toe moeten zien te komen.

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s