Grafische weergave van recentelijk flink gedaalde investeringen in de oliewinning

In onderstaande grafiek, welke al eens eerder op deze blog is geplaatst, is duidelijk te zien dat er al sinds het jaar 2015 flink bezuinigd wordt op investeringen in olie productie en exploratie. Vooral op het zoeken naar nieuwe olie reserves en het opstarten van nieuwe olieprojecten wordt al sinds het jaar 2015 flink bezuinigd.
Het blauwgekleurde deel van de staven in de grafiek betreft exploratie [dat is het zoeken naar nieuwe economisch winbare oliereserves] en productie [dat betreft investeringen in bestaande productie, in nieuw op te starten projecten en in ontwikkeling zijnde projecten welke nog geen olie leveren]:

Dus vooral het blauw gekleurde deel van de staven (Exploration and production) in de grafiek is belangrijk in verband met de toekomstige olieproductie:

In 2010 werd er 539 miljard dollar geïnvesteerd in exploratie en productie.
In 2011 werd er 631 miljard dollar geïnvesteerd in exploratie en productie.
In 2012 werd er 710 miljard dollar geïnvesteerd in exploratie en productie.
In 2013 werd er 745 miljard dollar geïnvesteerd in exploratie en productie.
In 2014 werd er 741 miljard dollar geïnvesteerd in exploratie en productie.
In 2015 werd er 541 miljard dollar geïnvesteerd in exploratie en productie.
In 2016 wordt er 379 miljard dollar geïnvesteerd in exploratie en productie (schatting).

Uit bovengemelde cijfers blijkt dat er in de jaren 2012, 2013 en 2014 het meest geïnvesteerd werd in exploratie en productie. Tot aan het jaar 2019 of 2020 zouden we normaliter van laatstgenoemde nog volop de vruchten moeten plukken. Meer hierover verderop.

Als ik me correct herinner is er jaarlijks grofweg 650 miljard dollar aan investeringen benodigd voor ‘exploration and production’ om de wereldwijde olieproductie op termijn op huidig niveau te houden (dus nog niets eens de olieproductie mee te laten stijgen met de toenemende vraag naar olie).
Daar zitten we anno 2016 dus flink onder. Naar verwachting zal ook in het jaar 2017 de investeringen in ‘exploration and production’ nog flink ondermaats blijven. De reserves met goedkoop winbare en goede ‘kwaliteitsolie’ worden minder en minder. Men moet steeds harder lopen om op gelijke hoogte te blijven.

Aangezien het gemiddeld grofweg 5 tot 7 jaar duurt eer de eerste olie van een recent opgestart project online komt (voor de markt beschikbaar komt), zal, zeker in het geval ook in de jaren 2017 en 2018 de investeringen in nieuwe olie projecten relatief gering blijven, vooral na het jaar 2019 of 2020 er voor minimaal een paar jaar op rij een flinke daling van de wereldwijde olieproductie gaan plaatsvinden, een flinke olieshock.
Het zou me niet verbazen dat in het geval de olieshock bewaarheid gaat worden, dit de genade klap voor de wereldwijde economie gaat worden. We zijn nog steeds super afhankelijk van olie en zijn naar mijn bescheiden mening sterk afhankelijk van een goed functionerende economie om een transitie naar een flink minder van olie afhankelijke samenleving (economie) te realiseren. Het is niet te hopen, in het geval de wereldwijde economie te sterk verzwakt, dat met behulp van grootschalige slavenarbeid er getracht zal worden een transitie te realiseren.

Mogelijk dat door achterstallig onderhoud van de huidige producerende olievelden, al vanaf het jaar 2018 of 2019 de wereldwijde olieproductie noemenswaardig begint te dalen.
Het blijft een beetje koffiedik kijken, maar hele belangrijke indicatoren (met name investeringen in exploratie en productie) voor de toekomstige wereldwijde olieproductie staan momenteel flink in het rood. Op korte termijn (misschien wel tot aan het jaar 2019) nog goed nieuws voor de consument, maar daarna verschijnen er erg donkere wolken aan het firmament.

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s