Meer banen weg na verlies Fugro

Geplukt van NOS teletekst

Bodemonderzoeker Fugro heeft door de
malaise in de olie- en gasindustie een
slecht halfjaar achter de rug.Doordat
opdrachtgevers projecten uitstellen of
schrappen,daalde het aantal orders en
daarmee de omzet (-27%) aanzienlijk.Het
nettoverlies was 202 miljoen euro,tegen
bijna 10 miljoen vorig jaar.

Om te overleven brengt het bedrijf de
kosten omlaag.Het verlies van 600 banen
was al aangekondigd,maar daar komen er
nu nog eens 400 bij.De onderneming
stoot de onderwateractiviteiten af.

Het bedrijf verwacht een herstel van de
olieindustrie in 2017,maar het is de
vraag wanneer het daarvan profiteert.

En ook op RTLZ (4 augustus 2016) nieuws over Fugro:

Waardeloze cijfers Fugro

Het Nederlandse Fugro presenteerde vanochtend buitengewoon slechte cijfers. Beleggers hadden al niet op veel gerekend maar 202 miljoen euro verlies in een half jaar tijd, is ronduit tegenvallend. De bodemonderzoeker voor de olie- en gasindustrie lijdt onder de lage olieprijs en de kleine investeringsbereidheid in de sector.

Volgens Jim Tehupuring staat het bedrijf dan ook met de rug tegen de muur. De marge is miniem, de orderportefeuille slecht gevuld en er moet nog meer personeel uit dan eerder al was aangekondigd. “Het ziet er niet rooskleurig uit.”

Onderstaand een grafiek uit een ‘Bloomberg artikel‘ waarin weergegeven staat dat in de VS de verkopen van middelen ten behoeve van de olieproductie op 2 jaar tijd gedaald is van 3 biljoen (3000 miljard) dollar naar 861 miljard dollar in 2016. Menig bedrijf welke middelen leveren aan de bedrijven die de ‘olie uit de grond halen’ worden door de recente bezuinigingen hard geraakt.

En verder voor mij nog een interessant en ‘leuk’ artikel uit de hand van Jeremy Leggett:

State of The Transition, July 2016: Might the fossil fuel industries implode faster than the clean energy industries can grow to replace them?

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

6 reacties op Meer banen weg na verlies Fugro

 1. Hans Verbeek zegt:

  De winning van fossiele brandstoffen is een steeds groter deel van de “economie” gaan uitmaken. Bedrijven als Fugro en bestaan alleen maar bij de gratie van hoge olieprijzen, die het rendabel maken om te zoeken naar kleine olievelden. Bij de huidige lage olieprijs levert het zoeken naar en exploiteren van nieuwe kleine olievelden geen winst op maar verlies.
  En zo wordt het aandeel van de olie- en gaswinning in het Bruto Binnenlands Produkt weer wat kleiner.

  • paradoxnl zegt:

   Ook mijn visie Hans, namelijk dat de winning van fossiele brandstoffen een steeds groter deel van het BBP is gaan uitmaken, waardoor de bruto fossiele brandstoffen productie tot nu toe nog op redelijk niveau gehouden kan (kon) worden.

   Inderdaad, dat door de recent flink gedaalde olieprijzen laatstgenoemde aandeel in het BBP weer kleiner wordt met als gevolg een extra rem of misschien zelfs al een structurele afname van de wereldwijde olieproductie op de middellange en lange termijn.
   Afwachten of de economie over enkele jaren met behulp van hogere olieprijzen nog in staat zal zijn de gemiddeld flink duurder geworden wereldwijde olieproductie nog op peil te houden. Misschien is er nu al onvoldoende economisch draagvlak aanwezig om op structurele basis hogere olieprijzen te ondersteunen om de steeds maar duurder wordende winning van olie te blijven ondersteunen. Indien laatstgenoemde niet meer op structurele basis ondersteund kan worden, komen we vanwege het m.i, nog erg grote belang van olie voor de economie van de wereld, in een geheel nieuw economisch vaarwater terecht…een mogelijkheid gevolg is dat er steeds meer sprake gaat zijn van ‘verstoorde’ cycli in het wereldwijde oliegebeuren of dat ons financieel economisch stelsel instort. Je kan het zo gek nog niet verzinnen…

   • Hans Verbeek zegt:

    Sterker nog, Paradox, de “economische groei” van de afgelopen 5 jaar komt voor een flink deel uit de stijgende uitgaven in de olie- en gaswinning. Het zijn juist bedrijven als Fugro, die ervoor zorgden dat er meer krediet verleend werd door banken en dat er banen gecreëerd werden. De andere sectoren in de economie zijn helemaal niet gegroeid of zelfs gekrompen.
    En laten we niet vergeten dat de winning van olie en gas (bedrijven als Fugro) inmiddels zelf al 10% van de beschikbare olie en gas verbruikt. Als de olie- en gaswinning krimpt, dan daalt de mondiale vraag naar olie. Ik verwacht daarom dat de prijs van olie nog wel een tijdje laag zal blijven.

 2. paradoxnl zegt:

  “…de “economische groei” van de afgelopen 5 jaar komt voor een flink deel uit de stijgende uitgaven in de olie- en gaswinning”

  “De andere sectoren in de economie zijn helemaal niet gegroeid of zelfs gekrompen”.

  Dat is ook al een tijdje min of meer mijn verhaal Hans!

  Hans, Kurt Kobb heeft daar ook een mooi artikel overgeschreven. Heb link niet bij de hand.
  Ik weet niet meer precies welk jaar het was, maar dat de noemenswaardige economische groei die enkele jaren geleden plaats vond in de VS volgens Kurt Kobb voor een groot deel toegeschreven kon worden aan de olie en gassector (inclusief de toeleveringsbedrijven).
  Dat er bij het schalie olie gebeuren een hele industrie is opgebouwd om alle benodigde middelen (van allerlei agressief spul in verband met fracking tot boorinstallaties) te leveren om de olie en gasproductie op peil te houden.

  “En laten we niet vergeten dat de winning van olie en gas (bedrijven als Fugro) inmiddels zelf al 10% van de beschikbare olie en gas verbruikt. Als de olie- en gaswinning krimpt, dan daalt de mondiale vraag naar olie”.
  En ook dat kwam ook in het artikel van Kurt Kobb terug. Menig persoon vroeg zich af waarom o.a. de Amerikaanse economie vanwege de sterk gedaalde olieprijzen niet sterker groeide.
  Een verklaring volgens Kurt was dat er alleen al rond het schalie olie en schalie gas gebeuren een hele industrie was ontstaan die zelf al heel veel energie verbruikte. Dat na de sterke daling van de olieprijzen het energieverbruik in het schalie olie en schalie gas gebeuren noodgedwongen flink afnam en nog verder aan het afnemen is.
  Ook dat door de sterk gedaalde olieprijzen de bijdrage van het schalie oliegebeuren aan het BBP van de VS noemenswaardig negatief was.

  Als de malaise nog verder doorzet in de gas en oliewinning en daardoor het energieverbruik in de olie en gassector noodgedwongen nog verder zal afnemen, lijkt ook mij dat door laatstgenoemde het extra langer gaat duren eer de olieprijzen flink gaan stijgen. En er is ook nog steeds een overvolle bovengrondse voorraad aan ruwe olie en petroleum producten.
  Ben benieuwd welke gevolgen de aanhoudend relatief lage olieprijzen voor de olieproductie op de middellange termijn zal gaan hebben. Dat is nu min of meer mijn stokpaardje. 🙂

 3. Hans Verbeek zegt:

  Interessant gesprek tussen Stefan Molyneux en Mike Maloney.

  • paradoxnl zegt:

   Interessant. Ik was al beetje bekend met Stefan Molyneux en Mike Maloney. Mike (en naar ik vermoed ook Stefan) houdt er wat betreft zijn geopperde alternatief voor het huidige financieel-economisch stelsel een m.i. behoorlijk rooskleurige opvatting op na.
   Voor zover ik correct herinner hoor ik in de getoonde video nergens het woordje energy (laat staan net energy) of resources vallen. Het idee dat ‘grenzen aan de groei’ ons mogelijk nu al flink parten speelt zal door hun a priori verworpen worden/ niet serieus genomen worden.

   In het algemeen kan ik me wel vinden in de kritiek van Mike op de, zoals ik het noem, excessen [o.a. doorgeschoten financialisering en dat we door de aard van ons huidige financieel economisch stelsel als het ware makkelijk tot slaaf ervan gemaakt kunnen worden ‘ten gunste’ van een relatief kleine groep in de samenleving] in ons huidig financieel-economisch stelsel, maar in hun alternatief proef ik tussen regels door alsof oneindige economische groei met een ander of aangepast financieel economisch beleid haast een vanzelfsprekendheid is. Ook proef ik in hun alternatief tussen de regels door in economische zin beetje het recht van de sterkste, maar kan me daar flink in vergissen.
   Maar ja als je uit gaat van een oneindige groeiwereld maakt laatstgenoemde uiteindelijk niet zoveel uit. Oneindige rijkdom is makkelijk te delen met de allerarmsten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s