Verdere daling van de Europese aardgas productie verwacht

Volgens een artikel uit de hand van Rune Likvern (klik hier voor artikel) zal de Europese aardgas productie (exclusief Rusland) dalen van ongeveer 240 miljard kubieke meter in het jaar 2015 tot ongeveer 135 miljard kubieke meter in het jaar 2025. En op basis van ‘projecties’ van de Europese Unie zal de vraag naar aardgas in de EU (inclusief Noorwegen) toenemen van ongeveer 450 miljard kubieke meter in 2015 tot ongeveer 500 miljard in het jaar 2025. Het is natuurlijk afwachten of beide verwachtingen gaan uitkomen.

Volgens Rune zal de ‘import capaciteit’ van het Europese aardgasnet vergroot moeten worden om ook in de volgende decade (2020-2029) aan de Europese vraag naar aardgas te kunnen blijven voldoen:

Inasmuch historical data on European pipelined and LNG imports provide any guidance for the capacities of these import systems, it now appears that by early next decade the capacities of the import systems are in much need for expansions to sustain present European natural gas consumption levels.

Rune vraagt zich vervolgens af in hoeverre men in de komende tien jaar in staat zal zijn om met behulp van aardgas import vanuit buiten Europa gelegen landen, het toenemende verschil tussen de Europese ‘aardgas vraag’ en de Europese ‘aardgas productie’ aan te vullen. Volgens Rune zijn er maar een paar landen in de nabijheid van Europa welke, in ieder geval op papier, in staat zijn het toenemend verschil tussen vraag en aanbod noemenswaardig te dichten:

To sustain present levels of natural gas consumption in Europe a projected 100 – 150 Gcm/a additional supplies are needed by 2025. As of now and given the time frame involved, there are few suppliers in Europe’s proximity that has the potential to provide meaningful supplies to help close an emerging and growing gap in natural gas supplies.

In het jaar 2015 is de import van Noors aardgas vanuit Nederland flink toegenomen
In onderstaande grafiek is te zien dat in het jaar 2015 de import van aardgas uit Noorwegen vanuit Nederland sterk is toegenomen, namelijk grofweg een verdubbeling ten opzichte van het jaar 2014. Laatstgenoemde heeft van doen met de sterk verminderde aardgas productie in Groningen:

Volgens Rune en het NDP (Norwegian Petroleum Directorate) zal de aardgas productie in Noorwegen vanaf grofweg het jaar 2020 flink gaan afnemen. De vraag is of Noorwegen in staat zal zijn om met name na het jaar 2020 nog voldoende aardgas aan Nederland te leveren. Zo niet dan dient Nederland elders te gaan kijken voor extra aardgas. Het importeren van vloeibaar aardgas (LNG) is over het algemeen een stuk duurder dan aardgas welke via pijpleidingen geïmporteerd kan worden. Menig Nederlands burger zal met name gedurende lange koude winters steeds meer gaan voelen dat Nederland steeds minder in staat zal gaan zijn om aan haar interne vraag naar aardgas te voldoen.

Erg lage bovengrondse aardgasvoorraad in Engeland
Tot slot nog wat informatie over de momenteel relatief erg lage vulling van de bovengrondse aardgas faciliteiten in Engeland.
Doordat in Engeland (naar verwachting tot April 2017) vanwege onderhoudswerkzaamheden geen gebruik gemaakt kan worden van haar grootste aardgas opslagfaciliteit (genaamd ROUGH), is de totale Engelse bovengrondse aardgasvoorraad op dit moment flink aan de lage kant.
Ondanks dat laatstgenoemde ‘probleem’ waarschijnlijk slecht tijdelijk is (na april 2017 komt de uitgevallen opslag faciliteit waarschijnlijk weer ter beschikking), zal, in het geval de komende winter in Engeland lang en koud wordt, de aardgasvoorziening in Engeland extra in de problemen geraken.

Onderstaande gegevens zijn afkomstig van de ‘Nationalgrid’ website (klik hier voor de site).
Het betreft de Engelse voorraad aan opgeslagen aardgas (opgesplitst naar aardgas en LNG) op 10 september voor de jaren 2011 tot en met 2016:

Aardgas voorraad op 10 september (in kWh):
2016: 33,25 miljard
2015: 46,33 miljard
2014: 57,29 miljard
2013: 49,00 miljard
2012: 57,30 miljard
2011: 49,09 miljard

LNG voorraad op 10 september (in kWh):
2016: 7,53 miljard
2015: 6,51 miljard
2014: 7,87 miljard
2013: 6,82 miljard
2012: 10,41 miljard
2011: 7,24 miljard

P.s.: Deel boven getoonde cijfers door 10,3 voor kubieke meters.
Sinds 10 september j.l. zijn wat betreft de aardgas voorraad de verschillen tussen het jaar 2016 en de overige genoemde jaren nog verder toegenomen!

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op Verdere daling van de Europese aardgas productie verwacht

  1. Pingback: Update extreem lage bovengrondse aardgasvoorraad in Engeland: Kouder weer op komst | Paradoxnl's Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s