IEA waarschuwt voor flinke olietekorten nog voor het jaar 2020

Het IEA (Internationaal Energie Agentschap) waarschuwt er al enige tijd voor dat binnen enkele jaren er weer een flink olietekort zal gaan optreden. Zie bijvoorbeeld deze samenvatting (pdf formaat) van het meest recente IEA rapport. Of bijvoorbeeld ook dit artikel of dit artikel of, welke naar mijn idee een erg goede samenvatting heeft, dit artikel.

Twee quotes  uit één van de artikelen, welke de waarschuwing van het IEA goed samenvat:

Eerste quote:

The world could face an oil supply shortage by the end of the decade, triggering large swings in the price of the commodity, the International Energy Agency has warned.

In its annual publication World Energy Outlook, detailing expectations for global energy trends, the IEA warned that the recent low price of oil could have serious ramifications within years.

Tweede quote:

“As things stand, two years of low approvals is manageable but what we warn about is if investment stays low in 2017,” said Tim Gould, one of the report’s authors.

He said the drop-off in investment would be felt in a few years’ time, when projects that never got off the ground due to the low oil price would otherwise have come to fruition.

“An unprecedented effort would be required to make up lost ground,” he said. “We’re talking now about a gap towards the end of the decade and in the 2020s.”

In het geval ook in het jaar 2017 de investeringen in de oliewinning niet beduidend hoger gaan uitvallen dan in de twee voorgaande jaren het geval was, dan zijn flinke olietekorten op het eind van deze decade en de 2020’s niet meer te voorkomen…aldus het IEA. De effecten van de flinke bezuinigingen (onder andere het uitstellen of afstellen van nieuwe mega oliewinningsprojecten) zullen over een paar jaar volop merkbaar worden.
Twee jaar met flinke bezuinigingen in de oliewinning is met flinke inspanningen misschien nog wel te ‘bewerkstelligen’ [opmerking mijnerzijds: door bijvoorbeeld wanneer er weer tekorten ontstaan aan olie de nu nog overvolle bovengrondse opslag aan olie aan te spreken, opslag van olie in bijvoorbeeld zoutkoepels, olie terminals of op schepen].
Maar drie jaar op rij met flinke bezuinigingen in de oliewinning is binnen enkele jaren niet meer te compenseren met flinke extra inspanningen, aldus het IEA.
Als de OPEC binnenkort niet besluit haar olieproductie noemenswaardig te verminderen, zal zeker ook in 2017 de wereldwijde investeringen in de olievoorziening aan de lage kant blijven. Alleen in de belangrijkste olieproducerende landen in het Midden Oosten en ook Rusland zijn de investeringen in de oliewinning tot nu toe nog redelijk op peil gebleven.

Ook afgevaardigden uit diverse OPEC landen waarschuwden onlangs nog over dreigende flinke tekorten in de wereldwijde olievoorziening op het eind van deze decade en de volgende decade (2020-2029). Lees daartoe bijvoorbeeld dit artikel.

En zo zijn er ook nog diverse onafhankelijke analisten en ‘energieadviesbureaus’ welke al enige tijd waarschuwen voor flinke tekorten in de olievoorziening rond grofweg het eind van deze decade en in de volgende decade. Op deze blog is bij laatstgenoemden al regelmatig stilgestaan, bijvoorbeeld Wood mackenzie, Rystadenergy en Arthur Berman.

Nog wat ditjes en datjes in verband met de op termijn dreigende olietekorten:
Om enkele landen te noemen waarvan de olieproductie momenteel al noemenswaardig gedaald is vanwege te geringe investeringen door de lage olieprijzen: China, Mexico en de Verenigde Staten.
En zo zijn er nog een boel relatief kleinere olieproducenten te noemen (bijvoorbeeld Algerije, UK, Colombia enzovoorts) waar de olieproductie verhoudingsgewijs extra hard daalt vanwege afgenomen investeringen.
Vooral ook Venezuela is een land om in de gaten te houden. Als de lage olieprijzen nog een tijdje aanhouden, zal de onrust in Venezuela hoogstwaarschijnlijk alleen maar toenemen, waardoor de olieproductie aldaar steeds meer in de verdrukking geraakt. Sommige onafhankelijke analisten houden er rekening mee dat de olieproductie in Venezuela flink zal gaan inzakken.

Verder is er wereldwijd gezien vrijwel geen olieproductie reserve capaciteit meer aanwezig. Met andere woorden dat vrijwel alle olieproducerende (extraherende) landen als het ware al hun oliekranen wijd opengedraaid hebben. Alleen Saoedi-Arabië zou, in ieder geval op papier, nog zo’n 1,5 miljoen vaten per dag aan reserve olieproductie capaciteit bevatten, wat niet veel is voor Saoedi-Arabië. De meeste analisten gaan er trouwens vanuit dat de reserve olieproductie capaciteit van Saoedi-Arabië hooguit een half miljoen vaten per dag bedraagt.

Verder zijn er ook nog landen waar de olieproductie lager is vanwege onrust, bijvoorbeeld Nigeria en vooral ook Libië. Maar de uitval bij laatstgenoemde landen is recentelijk al flink verminderd. In beide laatstgenoemde landen bedraagt de uitval aan olieproductie ongeveer 1 miljoen vaten per dag en dat is al noemenswaardig minder dan bijvoorbeeld een half jaar geleden.

Wat betreft de wereldwijde reserve aan olieproductie capaciteit en de door onrust veroorzaakte uitval aan olieproductie, is er vanuit die hoek de komende jaren weinig extra olieproductie te verwachten.

Als binnen enkele jaren de ‘natuurlijke’ terugval van de olieproductie in bestaande velden [want ook op olieproductie uit bestaande velden is de afgelopen twee jaar flink bezuinigd] ten eerste niet meer gecompenseerd kan worden door nieuwe productie uit nieuwe velden, ten tweede ook niet meer gecompenseerd kan worden door extra reserve productie capaciteit op de markt te brengen, ten derde ‘over enkele jaren’ ook de uitval van olie door onrust relatief gering is en ten vierde ‘over enkele jaren’ ook de bovengrondse opslag aan olie al flink verminderd is, dan is over een paar jaar een daling van de wereldwijde olieproductie niet meer tegen te houden met flinke gevolgen voor de wereldeconomie.
Momenteel stijgt de wereldwijde vraag naar olie jaarlijks nog met ruim 1 miljoen vaten per dag. Ook al zou de wereldwijde olieproductie de komende vijf jaar bijvoorbeeld nog met 3 miljoen vaten per dag toenemen, dan nog zou er over 5 jaar al sprake zijn van tekorten aan olie [in het geval dus wanneer de vraag naar olie met een miljoen vaten per dag per jaar blijft toenemen].
Hebben we het nog niet eens over een situatie waarin over een paar jaar de wereldwijde olieproductie niet meer toeneemt en mogelijk noemenswaardig gaat dalen…het tekort aan olie zal dan heel voelbaar worden. Naar mijn bescheiden mening zal de wereldeconomie er flink onder gaan lijden, mogelijk weer in een zware recessie geraken, waardoor de olieprijzen wel weer wat dalen, maar de toekomstige olieproductie niet meer op peil gehouden kan worden door een combinatie van te geringe investeringen en te duur winbare olie. Afwachten maar weer hoe erg de te verwachten olieshock zal worden. De ernst van de shock zal met name afhangen in hoeverre over een paar jaar de VS in staat zal zijn haar schalie olie (tight oil) productie weer op betaalbare wijze op te krikken.

In een vervolg artikel ga ik stil staan bij de olieproductie van de top tien olieproducerende landen. Het heeft nu eenmaal mijn interesse.
Het is misschien bijna niet voor te stellen, zeker nu er al geruime tijd bericht wordt over te veel olie op de markt, dat binnen een jaar of drie er weer enorme tekorten dreigen aan olie en die tekorten tegen die tijd wel eens structureel kunnen zijn in de zin dat de wereldwijde olieproductie tegen die tijd niet meer verder opgekrikt kan worden, erger nog, alleen maar verder zal gaan dalen. Ook over 5 jaar zal naar mijn bescheiden de wereldeconomie nog heel erg afhankelijk zijn van betaalbare olie.

Het weer:
Over het weer valt momenteel ook een heleboel interessants te schrijven, bijvoorbeeld de extreme warmte boven het noordpoolgebied, de intense kou in een groot deel van Siberië, de voor de tijd van het jaar geringe ijs omvang en ijs hoeveelheid in het noordpoolgebied en de voor de tijd van het jaar flinke bovengemiddelde hoeveelheid sneeuw boven het Euraziatische continent. Maar over laatstgenoemde wordt zeker ook op het internet al heel veel geschreven.

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s