Winter doet prijzen gas tot hoogtepunt stijgen

Onderstaand bericht is terug te vinden onder deze link.

Iets verder naar onderen een kopie van tekst uit het artikel. Kou en schaatsliefhebbers zullen er wellicht anders over denken, maar gelukkig is momenteel de kou in het grootste deel van het Europese continent flink getemperd. De flinke kou boven een groot deel van met name centraal en oost Europa had nog heel wat langer kunnen aanhouden. Het is wachten op een echt strenge winter om de mensen te laten voelen dat energie er zeker toe doet.

Nu de winter harder van verwacht toeslaat in Europa dreigt er een energieschaarste te ontstaan om deze koude te trotseren. Deze energieschaarste zorgt dan ook niet enkel voor sterk gestegen prijzen maar tevens voor black-outs, voornamelijk in Oost-Europa.

Niet enkel in Noord-Europa en Oost-Europa is de winter volop ingetreden maar ook in het landen zoals Griekenland en Frankrijk zorgen sneeuwstormen en koudefronten voor problemen. Enkele weken geleden leek de toestand in diverse skigebieden nog op een vroege lente dan op een aankomende winter. Nu, enkele weken later, is geheel Europa ondergedompeld in negatieve temperaturen.

De prijzen voor gas, de primaire brandstof voor verwarming is dan ook gestegen tot het hoogste peil in twee jaar. In West-Europa vormt dit slechts voor een tijdelijke prijsstijging, in Oost-Europa daarentegen kampt met langdurige black-outs en onbetaalbare prijzen voor de armere bevolking.

Deze situatie is echter niet meteorologisch niet uitzonderlijk, doch energie-operatoren, producenten en handelaars hebben zich laten verrassen door de abrupte koudegolf. Waar de gemiddelde temperatuur gemiddeld ongeveer -1 graad Celcius bedraagt, vlak onder het vriespunt, is dit de laatste dagen eerder gemiddeld -8 graden Celcius in Centraal-Europa.

Januari zal dan ook één van de koudste maanden van de afgelopen vijf jaar worden waarbij een einde van de koudegolf nog niet direct in zicht is. Voor handelaars leek de Europese winter ook dit jaar een saaie periode te worden waarbij er geen sterke prijsschommelingen werden verwacht. De zeldzame handelaars die speculeerden op een sterke stijging van de gasprijs rekenen nu echter hun enorme winsten uit.

In landen zoals Turkije zorgt de enorme vraag voor grotere problemen dan enkele de sterke prijsstijging. De nationale gasoperator in het land vraagt om aan de enorme vraag te voldoen een reductie van maar liefst 90% van het private gasverbruik om de vraag te stabiliseren. Ook in Bulgarije, Roemenië en Servië kampen met zware problemen en evacueerden reeds meerdere dorpen wegens het gebrek aan stroomvoorzieningen.

In landen als Frankrijk en Zwitserland zijn er tot op heden voldoende voorraden beschikbaar (mits urgente leveringen) maar de prijs die is er gestegen naar maar liefst 160 Eur/megawatt-uur (komende van 40EUR halverwege december.

Om de chaos nog te verergeren kampen diverse landen met problemen om aan vloeibaar gas te geraken door de sterke vraag in Azië. Waar steenkool in het verleden een goed alternatief bleek te zijn, zijn ook deze stocks bijna uitgeput. Ook olieleveringen geraken niet overal meer ter plaatse door de dichtgevroren rivieren.

Voor de tienduizenden vluchtelingen die noodgedwongen buiten leven in landen als Servië dreigt naast een tekort aan voedsel nu een veel grotere nachtmerrie, namelijk doorvriezen aan de poorten van Europa. Het continent waar men reeds menige malen hun leven voor riskeerde bij de overtocht op de Middellandse Zee.


Tot slot maar weer eens een gechargeerd betoog. Ik kan het niet laten:

Als men de grondstoffenpiramide in ogenschouw neemt, zitten er nog heel veel fossiele brandstoffen in de grond. Echter slechts een heel klein deel ervan is zelfs met de inzet van meest moderne technologie economisch winbaar. En de wereldeconomie heeft zich m.i. flink afhankelijk gemaakt van het kunnen beschikken over grote hoeveelheden aan goedkoop winbare mineralen en vooral ook fossiele brandstoffen van goede kwaliteit.

De hoeveelheden aan economisch winbare fossiele brandstoffen van goede kwaliteit nemen in hoog tempo af. Er zijn nog een heleboel volkrijke landen waarvan de economie nog lang niet verzadigd is. Niet alleen India, maar ook landen zoals bijvoorbeeld Vietnam, de Filipijnen en menig Afrikaans land hebben nog een flinke groeispurt te ondergaan willen ze enigszins op het consumptieniveau van een doorsnee Europees land geraken.

Het is niet alleen ‘piek olie’, maar ook de afname van de hoeveelheid aan makkelijk winbare kwaliteitssteenkool en aardgas dat de wereldeconomie steeds meer parten zal gaan spelen. Bovendien kost het grosso modo ook steeds meer energie om een bepaalde hoeveelheid van allerlei veel (of minder veel) gebruikte mineralen uit de grond te halen, omdat de mijnen met hoge concentraties aan mineralen ieder jaar minder worden. De gehele aarde is al flink afgestroopt om de laatste resten aan makkelijk economisch winbare reserves aan mineralen op te sporen.

De energiecrisis is naar mijn bescheiden mening als een sluipmoordenaar, tot ineens een omslagpunt bereikt wordt en de energiecrisis op korte tijd heftig om zich heen slaat en er meer bewustwording ontstaat dat er grenzen aan de groei zijn.

Ons (in mijn ogen nogal doorgeslagen) Neoliberale kapitalistische systeem is erg geschikt om flink wat mineralen en brandstoffen te verkwanselen aan een boel niet duurzame economische activiteiten. Menig beroep is afhankelijk van het verkwanselen van flink wat waardevolle mineralen en brandstoffen. 

Naar mijn idee kunnen we ons beter richten op basale levensbehoeften in plaats van al die in mijn ogen vaak energie en grondstoffen verkwanselende luxe producten en diensten, waar alleen het wat rijkere deel de geneugten van ervaart ten koste van de rest (en toekomstige wereld). Er zijn heel wat mensen rijk geworden van niet duurzame energie en grondstoffen verkwanselende economische activiteiten, welke in een eindige wereld het groter geheel uiteindelijk meer kwaad dan goed doen. Heb ik het nog niet eens over het maken van geld uit geld, de ‘financialisering’ van de economie.

Want als het niet meer zo goed lukt om zelfs op geforceerde wijze (bijvoorbeeld met behulp van QE) echte werkelijke economische groei te realiseren, kan men met behulp van virtuele middelen alsnog net doen alsof de economie nog steeds aan het groeien is.

Ook degenen die geld uit geld weten te maken blijven met al hun geld in staat om energie verslindende economische activiteiten te ondersteunen waarvan de meeste mensen wereldwijd geen direct of indirect profijt van hebben (denk aan dure cruises, regelmatige vliegreizen, luxe oorden, verzin maar). Ik zou op laatstgenoemde niet al te trots zijn in een wereld met grenzen aan de groei. Als we in een oneindige wereld zouden leven is het m.i. een heel ander verhaal. Het is men gegund. Degenen die oordelen over de arme wereldburger dat ze maar harder moeten werken en zakelijker moeten opstellen mogen zich van mij wel eens flink achter de oren krabben. Laat ik maar niet beginnen over narcisten en psychopaten. Heel veel geld wordt vooral ‘verdiend’ door uitbuiting van grote groepen mensen en milieu…in naam der vooruitgang.

Met flink wat minder luxe kan m.i. nog steeds een heel leuk en waardevol leven ‘in vrijheid’ geleden worden, zolang men maar aan belangrijke basisbehoeften kan blijven voldoen. En wetenschap kan gewoon blijven voortbestaan. Wie weet komt er ooit een echte doorbraak i.v.m. schone energievoorziening. Kunnen we alsnog flink wat gaan verkwanselen alsof we in een oneindige wereld leven.

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

4 reacties op Winter doet prijzen gas tot hoogtepunt stijgen

 1. gerard d'Olivat zegt:

  maak je geen zorgen, ik woon hoog in Frankrijk met een meter sneeuw en het is nu erg koud….maar volgende week is het alweer tien graden overdag. Uitzonderlijk hoog voor de tijd van het jaar.Verder lees ik je analyses altijd met veel plezier.

 2. gerard d'Olivat zegt:

  Een aanrader is om naar de ‘prijsvechter’ te kijken een driedelig serie bij de VPRO. Mooie afleveringen over de paradox tussen de mens als ‘burger’ en ‘consument’ . Bovendien een mooi inkijkje in het Chinese ‘wirtschaftswunder’ . Ik onderschrijf je gedachtes over over consumentisme etc, volledig. Het is een van de redenen waarom wij 12 jaar geleden ‘hier’ in de Auvergne zijn gaan wonen en werken. Ik was persoonlijk nogal uitgekeken op de ‘Rank en Yank’ wereld die we met zijn alle gecreëerd hebben en die zich naar mijn gevoel zeker tegen mij en ‘mijn leeftijd’ aan het keren was. Ik was toen 55. Ik heb mijn ‘oude’ voormalige collega’s nog zo veel mogelijk gevolgd in hun arbeidsinspanningen om de ‘eindstreep’ te halen. Viel niet mee:)
  Wij hebben er dan ook nooit spijt gehad om te vertrekken. We hebben hier als je het deftig wilt zeggen een ‘circulaire’ economie opgezet:). oa. meubels gerestaureerd en uit afval en sloophout nieuwe produkten gefabriekt. De ‘morgensterren’ van de moderne tijd moet je maar denken.

  • paradoxnl zegt:

   Klinkt allemaal erg goed Gerard. Je hebt dus de daad bij het woord gevoegd!
   Ik ga waarschijnlijk binnenkort eens de VPRO serie (prijsvechter) opsporen en bekijken.
   “Rank en Yank” uitdrukking kende ik nog niet: heb het opgezocht. Dat principe is ook naar mijn idee helaas flink van toepassing op onze samenleving… en naar ik vermoed vaak ook op niet subtiele wijze toegepast.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s