Update extreem lage bovengrondse aardgasvoorraad in Engeland: Kouder weer op komst

Dit artikel is een vervolg op eerdere artikelen, namelijk dit artikel en het eind van dit artikel.

De bovengrondse aardgasvoorraad in Engeland is al een tijdje extreem laag voor de tijd van het jaar.

Momenteel (2 februari 2017) is de zogenaamd bovengrondse ‘lange termijn’ aardgasvoorraad in Engeland ‘extreem’ laag. En nu het er steeds meer naar uitziet dat het de komende weken in Engeland noemenswaardig kouder gaat worden met daarmee samenhangend een hogere vraag naar aardgas, zal de bovengrondse aardgasvoorraad in Engeland extra veel aangesproken (afgetapt) gaan worden.

Om aan te geven hoe laag de lange termijn voorraad momenteel wel niet is, hieronder een overzicht van de ‘lange termijn’ aardgasvoorraad (weergegeven in Gwh) in Engeland op 2 februari  en 2 april voor de jaren 2011 t/m 2017. Gemiddeld bereikt in de maand april de Engelse bovengrondse aardgasvoorraad haar laagste stand.
De gegevens zijn terug te vinden onder deze link of voor grafische weergave bijvoorbeeld onder deze link en met name onder deze link:

2 februari 2017:    7766 gWh—-> 2 april 2017: nog niet bekend
2 februari 2016:  19768 gWh —-> 2 april 2016: 5663 gWh
2 februari 2015:  20391 gWh —-> 2 april 2015: 5881 gWh
2 februari 2014:  24926 gWh —-> 2 april 2014: 18450 gWh
2 februari 2013:  20322 gWh —-> 2 april 2013:   414 gWh (vrijwel leeg)
2 februari 2012:  27270 gWh —-> 2 april 2012: 23664 gWh
2 februari 2011:  12134 gWh —-> 2 april 2011: 11711 gWh

In februari 2011 was de bovengrondse aardgasvoorraad in Engeland ook erg laag. Dat kwam doordat de voorgaande december maand (december 2010) erg koud was. Het was voor de Engelsen een groot geluk dat in de winter van 2010/2011 de februari en maart maand erg zacht verliepen en zodoende geen tekorten in aardgas voorziening ontstonden.

In de late winter en vroege lente van het jaar 2013 daalde de Engelse bovengrondse lange termijn aardgasvoorraad spectaculair. Van 5 april 2013 t/m 14 april 2013 was  de Engelse faciliteit voor lange termijn opslag zelfs helemaal leeg! Dankzij de nog aanwezige middellange lange termijn voorraad en extra import van LNG kwamen een heleboel Engelsen gedurende laatstgenoemde periode niet in de kou te zetten.  Het voorjaar van 2013 was in Engeland bijzonder koud.

Met behulp van de lange termijn voorraad wordt de middellange termijn voorraad aangevuld. Wanneer de lange termijn voorraad op is en dus niet meer de middellange termijn voorraad kan aanvullen, zal bij koud weer de Engelse middellange termijn voorraad al binnen grofweg 2 weken leeg zijn. [De korte termijn voorraad is bij koud weer al na grofweg één dag leeg]. Dan kan alleen nog maar met behulp van LNG en extra aardgas import uit de rest van Europa  extra aardgas aan het Engelse aardgasnet geleverd worden.

Momenteel (begin februari 2017) is de Engelse lange termijn voorraad aan aardgas dus extreem laag. De komende weken hoeven niet eens koud te verlopen om op het eind van deze maand (februari 2017) al een lege lange termijn voorraad te verkrijgen. Als het de komende weken in Engeland kouder dan normaal wordt [de kans op laatstgenoemde is niet echt klein] , zal al in het begin van de komende maart maand zowel de lange termijn als de middellange termijn aardgasvoorraad opgesoupeerd zijn. Als het tegen die tijd koud is, is het nog maar de vraag of met behulp van energie opgewekt via oude steenkoolcentrales en extra aardgas en LNG import bijvoorbeeld alle kantoorgebouwen en huizen in Engeland van voldoende warmte voorzien kunnen worden.

 

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

3 reacties op Update extreem lage bovengrondse aardgasvoorraad in Engeland: Kouder weer op komst

 1. gerard d'Olivat zegt:

  http://www.ladepeche.fr/article/2017/01/17/2498222-electricite-la-france-face-au-pic-de-consommation.html
  http://thecorner.eu/spain-economy/crazy-rising-spanish-households-electricity-bill/61432/

  Zowel in Spanje als in Frankrijk zijn er tijdens de laatste ‘koude’ inval soortgelijke problemen geweest die bovendien ook nog eens aan elkaar gelinkt waren.

  …….In the last few weeks, there have been a series of factors which have led to a sharp hike in the wholesale price: 1) a general lack of wind and rain; 2) a strong rise in demand (the cold spell); 3) stoppage in part of the nuclear plants in France. We have gone from importing energy from France to exporting to France; 4) problems with the gas supply from Algeria, which has been hit by technical problems; and 5) the increase in the price of oil and coal (of commodities). The result is that the marginal price of electricity has been determined by the combined cycle plants (a much more expensive technology) where gas is the raw material……..

  Het is allemaal net goed gegaan, maar het geeft wel aan hoe kwetsbaar de energievoorziening op dit moment is. Renewables, helaas! vergroten het probleem. We zullen er nog van horen.

 2. Hans Verbeek zegt:

  In Polen wil men de afhankelijkheid van Russisch (Gazprom) gas beperken.
  Polen heeft protest aangetekend tegen een overeenkomst tussen Gazprom en de EU. Die overeenkomst geeft Gazprom het recht om meer dan 50 % van de capaciteit van de Duitse Opal-pijpleiding op te eisen.
  Het Europese gerechtshof heeft de overeenkomst voorlopig opgeschort en daarom heeft Gazprom de kraan weer een beetje dichtgedraaid. Vanaf 1 feb. stroomt er 30% minder gas door de Opal-pijpleiding.
  http://www.euractiv.com/section/energy/news/gazprom-cuts-flows-via-opal-gas-pipeline-after-polish-challenge-upheld/

  Vervelend is wel dat door deze actie de gasprijs in West-Europa oploopt.

  Short-term gas prices in Britain and the Netherlands rose due to falling Russian deliveries, cold weather forecasts and already tight supplies, traders said.

 3. paradoxnl zegt:

  Bedankt Gerard en Hans voor de aanvullende informatie. Er zijn m.i. geen makkelijke oplossingen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s