Overzicht ‘economische winbaarheid’ van Amerikaanse schalie olie

Dit is deel 2 van een verhaal bestaande uit 4 delen. Deel 1 is hier te vinden.

Volgens allerlei energiebureaus en internationale ‘energiewaakhonden’ zal de komende tien jaar de Amerikaanse schalie olieproductie (tight oil production) een cruciale rol gaan spelen bij het op peil houden van de totale wereldwijde olieproductie. Om laatstgenoemde te realiseren zijn olieprijzen van ruim boven de 60 dollar per vat benodigd.
Onlangs waarschuwde het IEA er nog voor dat vooral vanaf of iets na het jaar 2020 er grote tekorten dreigen te ontstaan aan olie en dat de Amerikaanse schalie olieproductie cruciaal is om de verwachte toekomstige tekorten aan olie zo klein mogelijk te houden.
Onafhankelijke analisten zijn ten aanzien van de Amerikaanse schalie olieproductie een stuk pessimistischer dan de internationale energiewaakhonden.

Er is op internet heel veel informatie te vinden over de Amerikaanse schalie olie, afkomstig van de schalie lobby tot onafhankelijke analisten.

Op basis van wat ik gelezen heb is mijn beeld als volgt:

De schalie lobby wil ons laten geloven dat het een goede zaak is om in het Amerikaanse schalie olie gebeuren te investeren, omdat er in het schalie olie gebeuren in financieel opzicht heel veel toekomst zit. Dat de schalie lobby ‘als geheel’ er vanuit gaat dat de olieproductie in de rest van de wereld (dus exclusief Amerikaanse olieproductie) binnen enkele jaren zodanig gaat stagneren (of zelfs dalen) dat de Amerikaanse schalie olieproductie cruciaal wordt om grote tekorten aan olie te voorkomen.

Mijn vermoeden is dat een deel van de ‘schalie lobby’ wat optimistischer is en er vanuit gaat dat de schalie olieproductie dankzij betere technologie alleen nog maar goedkoper zal worden, een ander deel van de schalie lobby is wat pessimistischer (en naar mijn idee ook wat realistischer) en bericht dat er beduidend hogere olieprijzen dan nu het geval is nodig zijn om de schalie olieproductie flink op te krikken. Ze berichten wel dat de reserves aan tight oil flink groot zijn, in ieder geval flink groter dan menig onafhankelijk analist vanuit gaat. Alleen is het grootste deel van de reserves waarschijnlijk alleen bij extreem hoge olieprijzen pas economisch winbaar.

Drie relevante grafieken in verband  met toekomstige schalie olie productie:

Grafiek 1:

Onderstaand plaatje is een kopie uit een artikel welke ik niet meer weet terug te vinden. Ik vermoed dat het artikel achter een betaalmuur is geplaatst. Maar ik had nog onderstaand plaatje gemaakt. In het plaatje staan wat betreft schalie boorlocaties 5 niveaus van economische winbaarheid weergegeven. Wat opvalt is dat volgens onderstaan plaatje voor boorlocaties van niveau 2 (tier 2) een olieprijs van gemiddeld meer dan 75 dollar per vat benodigd is om de olie uit de niveau 2 locaties winstgevend ‘te maken’. Dat is hoger dan de huidige benodigde prijs (namelijk 65 dollar) om winstgevend te zijn. Door de toenemende vraag naar boorinstallaties werd in het artikel ervan uitgegaan dat de kosten hoger gaan uitvallen dan nu het geval is. En ik herinner me ook dat volgens het artikel in het jaar 2019 onder een ‘business as usual’ scenario de tight olie productie uit de niveau 1 boorlocaties (deze bestaan m.i. voor een groot deel uit ‘sweet spots’) al grotendeels uitgeput zal zijn en de olieboeren (natuurlijk afhankelijk van de olieprijzen, zich volop zullen gaan storten op de minder economisch rendabele niveau 2 boorlocaties. De grafiek geeft naar mijn idee aan dat ook bij zeer hoge olieprijzen het aantal boorlocaties eindig is. Naar mij idee is de winning van niveau 4 en niveau 5 boorlocaties veel te duur. Misschien zijn de boorlocaties van niveau 3 ook al te duur. Hoeveel olie er gemiddeld per boorlocatie uiteindelijk opgepompt kan worden kan ik me niet herinneren. Het werd waarschijnlijk ook niet vermeld. Maar de grafiek geeft naar mij idee wel aan dat de Amerikaanse olieprijs (WTI) tot ruim boven de 70 dollar per vat dient te stijgen om olie uit niveau 2 boorlocaties  economisch winbaar te maken.

Grafiek 2a en 2b:

Op peakoil.com heeft ene Dennis Coyne enkele mooie grafieken gemaakt, onder ander eentje waarin drie scenario’s weergeven staan voor respectievelijk een hoge olieprijs, een ‘gemiddelde’ olieprijs en een lage olieprijs. Hieronder de relevante grafiek. In alle drie de olieprijsscenario’s zal, natuurlijk met flink wat aannames, volgens Dennis al in het jaar 2022 het maximale productie niveau bereikt worden in het Amerikaanse schalie oliegebeuren: (grafiek 2a)

De bij de genoemde scenario’s behorende olieprijzen staan in onderstaande grafiek weergegeven. De olieprijzen zijn weergegeven in 2016 dollars, dus gecorrigeerd op inflatie. Het blijft natuurlijk wel behoorlijk giswerk: (grafiek 2b)

En even los van het onderwerp van dit blogartikel, volgens recente informatie afkomst van het IEA zal na het jaar 2020 en vooral vanaf het jaar 2022 er flinke krapte van het wereldwijde olieaanbod ontstaan. Als tegen die tijd de Amerikaanse schalie olieproductie niet meer verder zou stijgen en bijvoorbeeld ook de Russische olieproductie gaat vanaf het jaar 2022 dalen, dan zal over ruim 5 jaar (waarschijnlijk al eerder) er weer sprake zijn van behoorlijke krapte op de wereldwijde oliemarkt. In een volgend blogartikel wil ik aan de hand van één of ander op internet aangetroffen rapport kort stilstaan bij de toekomstige Russische olieproductie (wat natuurlijk behoorlijk natte vingerwerk is).

Grafiek 3:

Tot slot nog een recente grafiek afkomstig uit de website van het IEA. Ook volgens onderstaande grafiek zijn er olieprijzen van boven de 50 dollar per vat benodigd om de Amerikaanse schalie olieproductie noemenswaardig op te krikken. Als de olieprijs rond de 50 dollar per vat blijft schommelen zal volgens onderstaande grafiek de Amerikaanse schalie olieproductie na niet al te lange tijd weer terug wat gaan dalen. En om de Amerikaanse schalie olieproductie meer dan noemenswaardig te laten stijgen zijn olieprijzen van minimaal 80 dollar per vat benodigd, aldus onderstaande grafiek:

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

2 reacties op Overzicht ‘economische winbaarheid’ van Amerikaanse schalie olie

  1. gerard d'Olivat zegt:

    Vandaag een interessant artikel over schaliegas/technologie/kostenbesparing.
    http://oilprice.com/Energy/Energy-General/Tech-Miracle-In-US-Shale-Is-A-Media-Myth.html
    In een breder kader is de vraag…waarom zorgt de digitale technologische veranderingen eigenlijk niet voor een significante economische groei?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s