Piek in Russische olieproductie al voor het jaar 2022?

Dit artikel is een vervolg op een eerder verschenen artikel op deze blog.

In het verleden is op ‘paradoxnl’ al stil gestaan bij de Russische olieproductie, bijvoorbeeld in onderstaande tweetal artikelen:

1)
Al binnen 7 jaar een oliecrisis in Rusland? (artikel uit september 2013)
Een artikel welke gebaseerd was  op een ‘HSBC artikel’, waarin al vanaf het jaar 2020 een flinke daling van de Russische olieproductie ‘verwacht’ werd.

2)
IEA: Russische olieproductie gaat naar verwachting in 2013 dalen. (oktober 2012)
Een artikel waarin het IEA de verwachting uitsprak dat mogelijk al in het jaar 2013 (natuurlijk onder allerlei aannames) de Russische olieproductie zou ‘kunnen’ gaan dalen. Het IEA is wat laatstgenoemde betreft iets te pessimistisch geweest.

Een nieuwe update met enkele scenario’s voor toekomstige Russische olieproductie:
Dit blogartikel is gebaseerd op een recent artikel (februari 2017), waarin de auteur van het artikel naast minder optimistische scenario’s ook een heel optimistisch scenario voor de toekomstige olieproductie beschrijft.
Alvorens in te gaan op het heel optimistische scenario, eerst de meest gangbare scenario’s:

Boven getoond scenario is m.i. een relatief optimistisch scenario. Het komt overeen met de zwarte lijn in figuur 13 welke verder naar beneden is weergeven. In het boven getoonde scenario (figuur 12) wordt naar verwachting rond het jaar 2020 een piek van bijna 12 miljoen vaten per dag in de Russische olieproductie bereikt om vervolgens te dalen tot ongeveer 11 miljoen vaten per dag in het jaar 2025.

In figuur 13 staan, naast het in figuur 12 weergegeven relatief optimistische scenario (zie daartoe de zwarte lijn in figuur 13), ook enkele minder optimistische scenario’s ten aanzien van de toekomstige Russische olieproductie weergegeven. Volgens bijvoorbeeld het scenario van de rode lijn, zal in het het jaar 2025 de Russische olieproductie al ruim een miljoen vaten per dag minder zijn dan nu het geval is.

De auteur van het artikel beschrijft ook nog een super optimistisch scenario welke niet in grafiek 13 is weergegeven. In dit super optimistische scenario is het volgens de auteur mogelijk om tot aan het jaar 2030 de Russische olieproductie rond of iets boven het huidige productieniveau van ruim 11 miljoen vaten per dag te houden.
Voor mij is het wel prettig dat de auteur ook met een super optimistisch scenario komt, omdat dan meer inzicht gegeven wordt in wat er (het klinkt misschien wat tegenstrijdig) uiteindelijk vrijwel onmogelijk is wat betreft de Russische olieproductie.
In het artikel is m.i. duidelijk te lezen (niet eens tussen de regels door) dat er zacht uitgedrukt aan een hele reeks aan ‘niet onbenullige’ voorwaarden voldaan dient te worden wil het erg optimistische Russische olieproductie scenario uiteindelijk ‘bewaarheid’ worden. Enkele voorwaarden zijn bijvoorbeeld flink hogere olieprijzen, ‘toegang’ tot flink betere technologie, toegang tot het noordpoolgebied en zo zijn er nog een paar voorwaarden te noemen. Zoals ik het lees is de kans op het zeer optimistisch scenario vrijwel nul,nul.
Ook het scenario waarin de Russische olieproductie pas in het jaar 2022 haar piek productie piek bereikt is m.i. ook al te optimistisch. Technisch is het wel mogelijk, maar er zijn op zijn minst flinke investeringen nodig om dat te realiseren.
Het scenario met een piek in het jaar 2020 en vervolgens een daling met 1 miljoen vaten tot aan het jaar 2025 komt overeen met het HSBC artikel waarin op deze blog al eerder is stil gestaan (Al binnen 7 jaar een oliecrisis in Rusland?).

In de optimistische scenario’s zal vanaf nu gerekend op tien jaar tijd er 40 miljard vaten aan olie uit de Russische bodem gewonnen worden:
Als volgens een zeer optimistisch scenario de Russische olieproductie tot grofweg het jaar 2030 op ruim 11 miljoen vaten per dag gehouden kan worden, dan zal tussen nu en het jaar 2030 ongeveer 52 miljard vaten aan olie uit de Russische bodem gepompt worden, want als er ruim 11 miljoen vaten per dag aan olie geproduceerd wordt, is dat op jaarbasis al ruim 4 miljard vaten.
Volgens BP (British Petroleum) bedroegen in het jaar 2015 de Russische bewezen oliereserves zo’n 60 miljard vaten. Om laatstgenoemde enige context te geven, zou wanneer de Russische olieproductie tot iets na het jaar 2030 op hetzelfde niveau als nu blijft, de Russische olieproductie ineens naar nul dalen.
Sommige bronnen gaan uit van 80 tot 120 miljard vaten (waarvan een ‘groot’ deel wel duur tot erg duur winbare olie betreft) maar dan nog gaat het hard met het uitputten van de Russische oliereserves.
Net zoals bijvoorbeeld al eerder het geval was met de Noordzee olieproductie of de Mexicaanse olieproductie, zal binnen termijn ook de Russische olieproductie flink gaan inzakken, of dat nu binnen 3 jaar al begint, of na 5 jaar of pas na 10 jaar maakt vanuit het grote plaatje mijns inziens niet zo heel uit, zeker wat betreft toekomstige generaties. Tien jaar is zo voorbij. 🙂

Vanaf 2018 flinke daling aantal startups in olieprojecten en vanaf 2020 in megaprojecten:
Hieronder een uitstapje van de olieproductie in Rusland naar de olieproductie wereldwijd.
Voor het gemak deel ik de olieprojecten even in naar grootte en wel volgende indeling:
kleinere – middelgrote – grote – mega (supergrote)…
Al sinds het jaar 2014 wordt er flink minder geïnvesteerd in mega projecten (met name in het diepzee gebeuren). En sinds het eind van het jaar 2014 ook in de kleinere, middelgrote en grote projecten.
Aangezien het gemiddeld zes jaar duurt eer de eerste olie van een bekrachtigd mega olieproject online komt en er gedurende de periode van het jaar 2011 tot en met het jaar 2013 flink geïnvesteerd werd in nieuwe megaprojecten (en vanaf 2014 flink minder), zal volgens bijvoorbeeld dit artikel vooral na het jaar 2019 cru gesteld er flink minder nieuwe olie uit mega projecten online gaan komen. Of anders verwoord, dat het jaar 2019 (voorlopig) wel eens het laatste jaar kan gaan zijn met een noemenswaardige hoeveelheid aan ‘startups’ aan megaprojecten:

“2017-19 is likely to see the largest increase in mega projects production in history, as the record 2011-13 capex commitment yields fruit,” Goldman said in a note. “This long-lead-time wave of projects and a short-cycle revival, led by U.S. shales, could create a material oversupply in 2018-19.”

Vanaf ongeveer het jaar 2018 wordt er een flinke daling van het aantal statups aan middelgrote en grote olieprojecten verwacht, maar nog niet van het aantal megaprojecten. Eén groot megaproject kan evenveel olieproductie opleveren als meerdere kleinere middelgrote en grote olieprojecten bij elkaar opgeteld. Het jaar 2018 zal erg weinig startups bevatten, maar een groot deel van het kleine aantal startups zullen wel megaprojecten zijn.  Na grofweg het jaar 2020 dient de nieuwe olie vooral van nog in ontwikkeling zijnde kleinere en (middel)grote projecten te komen die na het jaar 2017 bekrachtigd zijn.

Samengevat zal volgens diverse bronnen al vanaf het jaar 2018/2019 beduidend minder nieuwe olie uit middelgrote en grote projecten online komen, maar nog wel volop nieuwe olie uit megaprojecten. Als de investeringen in grote en minder grote projecten ook de komende jaren relatief laag blijven, zal na het jaar 2020 het wat betreft de wereldwijde olievoorziening ‘heel erg krap’ gaan worden, mede omdat er dan vrijwel geen nieuwe megaprojecten meer online komen.  Afwachten maar weer hoe één en ander gaat uitpakken. In ieder geval zal er bij huidige olieprijzen nog niet noemenswaardig geïnvesteerd worden in nieuwe megaprojecten. Op basis van wat ik gelezen heb dienen de olieprijzen daarvoor tot ruim boven de 70 dollar per vat te stijgen en waarschijnlijk zelfs ruim boven de 80 dollar per vat.

Maak je borst maar alvast nat als tegen het jaar 2022 blijkt dat bijvoorbeeld:
de Russische olieproductie begint te dalen,
de Amerikaanse schalie olieproductie niet meer verder opgekrikt kan worden,
de olieproductiecapaciteit van de OPEC landen vrijwel niet verder opgekrikt kan worden,
de Aziatische olieproductie steeds verder aan het inzakken is,
de olieproductie in Venezuela mogelijk is ingestort vanwege de economische malaise,
de Mexicaanse olieproductie steeds verder aan het inzakken is,
de olieproductie in de rest van de wereld ook al noemenswaardig aan het inzakken is,
de wereldwijde olieproductie reservecapaciteit tot nul gedaald is en de wereldwijde bovengrondse opslag aan olie niet meer bovengemiddeld is.

Het enige land waar tot het jaar 2025 onder gunstige omstandigheden de olieproductie op goedkope wijze nog met vele miljoenen vaten per dag opgekrikt kan worden is volgens mij Irak. Maar misschien ben ik te optimistisch wat betreft de toekomstige Iraakse olieproductie.
Ook in bijvoorbeeld Libië kan de olieproductie misschien nog ‘op relatief goedkope wijze’ met een miljoen vaten per dag opgekrikt worden.
In overige belangrijke olielanden, zoals bijvoorbeeld Iran, Venezuela, Canada, de VS, Nigeria, Brazilië, noem maar op, zijn op basis van wat ik heb gelezen flinke investeringen benodigd om de olieproductie nog noemenswaardig (terug) op te krikken. De grote vraag m.i. is of de wereldeconomie dergelijke grote investeringen nog wel kan opbrengen.

Wat betreft de toekomstige wereldwijde olieproductie, pakken zoals het er volgens mij nu naar uitziet reeds zeer donkere wolken samen boven de horizon. Hoe langer de olieprijzen onder grofweg 60 dollar per vat blijven, hoe heftiger de stagnering (en vervolgens ook daling) van de wereldwijde olieproductie zal uitpakken. Misschien dat tot het jaar 2020 het nog wel zal meevallen met de stagnering van de wereldwijde olieproductie, maar daarna ziet het er toch wel erg ‘donker’ uit. Afwachten maar weer. 🙂

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

2 reacties op Piek in Russische olieproductie al voor het jaar 2022?

 1. Hans Verbeek zegt:

  In een aantal olie-exporterende landen (zoals Saoedi-Arabië) stijgt het binnenlands olieverbruik geleidelijk. Daardoor daalt de hoeveelheid olie die overblijft voor de export. Dit verschijnsel wordt het Export-Land-Model genoemd.
  In Rusland lijkt dit niet het geval: de binnenlandse consumptie blijft al decennialang min of meer gelijk.
  http://mazamascience.com/OilExport/output_en/Exports_BP_2016_oil_bbl_RU_MZM_NONE_auto_M.pdf

  In enkele andere olie-exporterende landen (bijv. Mexico en Brazilië) daalt het binnenlands olieverbruik, zodat de export gelijk kan blijven als de olieproduktie daalt.

 2. paradoxnl zegt:

  Hoi Hans, bedankt voor de aanvullende informatie!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s