IEA: Wereldwijde olieproductie was in 2016 gemiddeld iets hoger dan in 2015. Op ramkoers voor een flinke olieshock.

Eerste deel gaat over de iets hogere wereldwijde olieproductie in het jaar 2016 t.o.v. het jaar 2015 en over het verschil in opvatting tussen het IEA en de OPEC over de hoeveelheid aan bovengrondse olievoorraden en het tempo waarin deze toenemen of verminderen.
Tweede deel (vanaf kopje: Op ramkoers voor olieshock) gaat over een soort van olieshock die ons mogelijk al binnen enkele jaren te wachten staat.

DEEL 1
IEA: wereldwijde olieproductie in 2016 was gemiddeld iets hoger dan in 2015
Volgens gegevens van het in Parijs gevestigde Internationale Energie Agentschap (IEA) was de wereldwijde olieproductie in 2016 gemiddeld iets hoger dan in het jaar 2015 het geval was, namelijk respectievelijk 96,98 miljoen vaten per dag en 96,58 miljoen vaten per dag. Dus een verschil van gemiddeld 400 duizend vaten per dag wat op zich niet veel is. De wereldwijde vraag naar olie stijgt jaarlijks met ruim 1 miljoen vaten per dag.
In het eerste kwartaal van 2017 bedroeg de wereldwijde olieproductie gemiddeld ongeveer 96,17 miljoen vaten per dag. Indien de OPEC besluit om ook in het tweede kwartaal van dit jaar (2017) de olieproductie niet te verhogen, is de kans groot dat de gemiddelde olieproductie in 2017 lager gaat uitvallen dan in het jaar 2016 het geval was.

Met name in het jaar 2015 werd er wereldwijd flink meer olie op de markt gebracht dan dat er aan olie verbruikt werd. Het teveel aan op de markt gebrachte olie werd toegevoegd aan de bovengrondse olievoorraden.
Stel dat de OPEC landen hun olieproductie in de tweede helft van het jaar 2016 niet flink hadden verhoogd, dan zou het jaar 2015 gemiddeld een hogere olieproductie gehad hebben dan het jaar 2016.

Wereldwijde reservecapaciteit aan olieproductie
De wereldwijde reserve olieproductiecapaciteit is nog steeds aan de lage kant, namelijk grofweg zo’n twee a drie miljoen vaten per dag. Dus als alle olieproducenten wereldwijd zouden besluiten om vanaf nu al hun oliekranen helemaal open te draaien dan zou binnen maximaal 3 maanden er zo’n twee a drie miljoen vaten extra aan olie op de markt komen. Uit mijn hoofd bedroeg in het verleden de reserve olieproductie capaciteit gemiddeld ruim 3 miljoen vaten per dag.
Halverwege het jaar 2016 was de geschatte wereldwijde reserve aan olieproductiecapaciteit nog geen 2 miljoen vaten per dag en toch besloot de OPEC (ondanks de toen nog steeds relatief lage olieprijzen) om zowat al reserves aan olieproductie capaciteit in te zetten, al haar oliekranen vrijwel helemaal open te draaien.

Onduidelijkheid over ‘balans’ tussen olieaanbod en olieverbruik:
Volgens het in Parijs gevestigde Internationale Energie Agentschap zijn de wereldwijde bovengrondse olievoorraden het eerste kwartaal van 2017 al met gemiddeld 200 duizend vaten per dag afgenomen.
Daarentegen zijn volgens ‘de OPEC’ in het eerste kwartaal van 2017 de wereldwijde bovengrondse olievoorraden nog met gemiddeld 400 duizend vaten per dag toegenomen. Dus volgens het IEA wordt er momenteel al meer olie verbruikt dan dat er ‘geproduceerd’ wordt, maar volgens gegevens van de OPEC is het omgekeerde nog het geval.
Volgens OPEC gegevens zal ook in het tweede kwartaal van het jaar 2017 er iets meer olie op de markt gebracht worden dan dat er verbruikt zal worden. Maar in het geval de OPEC besluit haar olieproductie ook in de tweede helft van dit jaar niet te verhogen, zal ook volgens ‘de OPEC’ het wereldwijde olieverbruik vanaf het derde kwartaal van het jaar 2017 noemenswaardig hoger gaan uitvallen dan de productie. Door met behulp van de bovengrondse olievoorraden het olieproductietekort aan te vullen, zullen de bovengrondse olievoorraden meer en meer gaan dalen. De OPEC gaat ervan uit, natuurlijk met allerlei aannames, dat in de tweede helft van het jaar 2017 de bovengrondse olievoorraden met gemiddeld 0,85 miljoen vaten per dag zullen krimpen. Het IEA gaat er vanuit dat in de tweede helft van het jaar 2017 de bovengrondse olievoorraden gemiddeld met maar liefst 1,6 miljoen vaten per dag zullen gaan afnemen. Dat is een flink hoog tempo.

Volgens de OPEC is er gedurende de afgelopen drie jaar er ongeveer 1,2 miljard vaten aan olie aan de bovengrondse voorraden toegevoegd. Volgens het IEA waren het er maar 0,986 miljard. Waar het verschil vandaan komt is m.i. onduidelijk. Laatstgenoemde informatie is afkomstig uit dit artikel.

Als de verwachtingen van het IEA gaan uitkomen (namelijk noemenswaardig meer olieverbruik dan productie van olie) zullen de wereldwijde bovengrondse olievoorraden in hoog tempo gaan dalen. En zodra de wereldwijde olievoorraden al flink verminderd zijn en de vraag naar olie is nog steeds noemenswaardig hoger dan de olieproductie resteert alleen nog maar de reserve olieproductiecapaciteit om de olieproductie nog wat extra te verhogen, want naar verwachting zal binnen enkele jaren de hoeveelheid aan nieuwe online komende olie niet meer voldoende zijn om ten eerste te compenseren voor de terugval van productie in bestaande olievelden en ten tweede te compenseren voor een naar verwachting nog noemenswaardige stijging in de vraag naar olie.

DEEL 2
Op ramkoers voor olieshock

Vanwege de sinds eind 2014 flink gedaalde investeringen in de oliewinning, zal er binnen een paar jaar te weinig nieuwe olie in productie komen om te compenseren voor ten eerste de verwachte stijging in de vraag naar olie en ten tweede de dalende productie in bestaande producerende olievelden.
Vanaf grofweg het jaar 2020 wordt er door instanties zoals bijvoorbeeld de OPEC, het IEA en het EIA flinke krapte op de oliemarkt verwacht, mede door de flinke afname van nieuwe olie uit megaprojecten vanaf grofweg het jaar 2020. De Amerikaanse schalie olieproductie dient flink opgekrikt te worden om een flinke olieshock te voorkomen. Zelfs de energiewaakhonden betwijfelen dat de Amerikaanse schalie olieproductie op betaalbare wijze voldoende opgekrikt kan worden (om olieshock te voorkomen).
Sommige analisten verwachtten al in de loop van het jaar 2018 of begin 2019 al een noemenswaardige krapte aan olie, maar dat terzijde.
Ook al zouden de investeringen in de oliewinning per direct flink toenemen, dan nog verwacht menig analist binnen enkele jaren flinke krapte aan olie aanbod, zeker in het geval de wereldwijde vraag naar olie ook de komende jaren op jaarbasis met ruim 1 miljoen vaten per dag blijft toenemen.

Enkele trouwe volgers van het oliegebeuren vermoeden dat er nu al sprake is van toenemend olieproductie verlies door achterstallig onderhoud van bestaande producerende velden. Dat er steeds meer (al dan niet tijdelijk) olieproductie uitval plaatsvind vanwege achterstallig onderhoud.

Als over drie jaar……..
-ten eerste de wereldwijde bovengrondse olievoorraden al flink zijn afgenomen,
-ten tweede het wereldwijde olieverbruik nog steeds ruim een miljoen vaten per dag hoger is dan de productie (dus dat er over 3 jaar nog steeds ruim 1 miljoen vaten per dag aan de tegen die tijd veel kleinere bovengrondse voorraden ontrokken wordt om aan vraag te voldoen),
-ten derde de wereldwijde olievraag op jaarbasis met gemiddeld ruim 1 miljoen vaten per dag verder is toegenomen (dus na 3 jaar met ruim 3 miljoen vaten per dag is  toegenomen),
-ten vierde de wereldwijde reserve olieproductie capaciteit tegen die tijd veel minder dan twee miljoen vaten per dag geworden is, de hoeveelheid aan nieuwe olie tegen die tijd flink gedaald is en de olieproductie uit bestaande velden daalt nog steeds met ruim 4 procent op jaarbasis,
……….dan is het tegen die tijd reeds veel te laat om nog een langdurige oliecrisis te voorkomen, als laatstgenoemde überhaupt nog mogelijk zou zijn.

Om het samen te vatten:
Wanneer er over een paar jaar ten eerste vrijwel geen reserve olieproductiecapaciteit meer aanwezig is, ten tweede de wereldwijde bovengrondse olievoorraden al flink verminderd zijn, ten derde de wereldwijde productie (exclusief olie uit bovengrondse voorraden) nog steeds noemenswaardig minder is dan wat er jaarlijks verbruikt wordt en ten vierde er tegen die tijd veel te weinig nieuwe olie online komt om de terugval uit bestaande producerende velden te compenseren, dan zit men met een groot probleem.
Naar mijn bescheiden mening zitten we momenteel nog steeds op ramkoers voor bovenvermeld scenario.
En ook al worden de investeringen de komende jaren flink opgekrikt, dan is het nog maar de vraag of dat gaat resulteren in noemenswaardig meer olieproductie op de langere termijn.
Veel analisten gaan er vanuit dat de oliewinning wereldwijd (gemiddeld) nu al te duur is geworden om economisch rendabel te zijn, te duur om de wereldwijde olieproductie in de toekomst op peil te houden.

Bijvoorbeeld het hoofd van het supergrote Saoedische olieconcern Aramco waarschuwde recentelijk in dit artikel nog voor flinke olietekorten vanaf of iets na het jaar 2020. Enkele quotes uit het artikel:

The head of Saudi Arabia’s state energy giant has warned of a looming oil shortage as a $1tn drop in investments into future production takes effect.

en

This, he said, would lead to a “shortfall” that would emerge after a time lag and “whose duration is difficult to estimate”.

Ook in bijvoorbeeld het artikel “2020s To Be A Decade of Disorder For Oil” wordt gewaarschuwd voor vrij vertaald chaos in de wereldwijde oliemarkt in de komende decade vanwege dreigende flinke tekorten aan olie.
Enkele quotes uit het artikel:

The 2020s could be a “decade of disorder” for the oil markets as the lack of drilling today leads to a shortfall of supply. Demand will continue to grow, year after year, and shale will not be able to keep up.

en

That could set the world up for a supply shortfall by the end of the decade when large deepwater projects that were not given the greenlight over the past three years would have started to materialize. The lack of new production will mean that suppliers struggle to keep up with demand.

en

Michael Cohen, head of energy markets research at Barclays, told the Platts Capitol Crude podcast that a supply shortfall could hit as soon as the 2020-2022 period, assuming annual oil demand growth of 0.8 to 1 mb/d, which is lower than the 1.3 mb/d of demand growth the IEA expects for this year. Of course, if demand grows each year at a more than 1 mb/d rate – not an unreasonable scenario – the supply shortage would be even more acute. “The question is whether the market will see that eventuality and try to price it in beforehand,” Cohen said on the Platts podcast.

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s