April 2017: Bovengemiddelde sneeuwomvang boven het noordelijk halfrond

Onderstaande afbeeldingen zijn allen afkomstig van de website van Rutgers University.

Na 4 jaar weer eens een bovengemiddelde sneeuwomvang over het noordelijk halfrond voor de maand April.

Zie onderstaande grafiek i.v.m. met de sneeuwomvang in de aprilmaand vanaf het jaar 1967:

En ook op dit moment (3 mei 2017) is volgens ‘Rutgers University’ de sneeuwomvang nog flink bovengemiddeld. Er zijn namelijk nog veel meer blauwe vakjes dan rode vakjes te tellen. Blauwe vakjes geven gebieden aan waar nu nog sneeuw ligt waar normaal geen sneeuw meer ligt. De rode vakjes geven gebieden aan waar normaal nog sneeuw ligt maar nu geen sneeuw meer ligt:

Wat mij erg benieuwd is of de gemiddelde sneeuwomvang in mei 2017 eindelijk eens normaal of bovengemiddeld gaat scoren, want het is al sinds het jaar 2004 geleden dat er boven het noordelijk halfrond in mei een bovengemiddelde sneeuwomvang aanwezig was:

In het jaar 2013 liet de mei maand een flink beneden gemiddelde sneeuwomvang voor het noordelijk halfrond zien, dat terwijl de voorgaande maand (april 2013) flink boven het gemiddelde scoorde. Eind april 2013 begon de sneeuwomvang boven het noordelijk halfrond in erg hoog tempo af te nemen, waardoor mei 2013 flink onder normaal scoorde. Volgens het weekoverzicht van ‘Rutgers University’ scoorde vooral de laatste week van april 2017 erg hoog. Als ook de komende weken niet al te laag gaan scoren, dan zal mei  eindelijk weer eens een gemiddeld normale of zelfs boven normale sneeuwomvang gaan vertonen. Het is nog even afwachten, maar de kansen zijn nog ruim aanwezig.

Week 17 is de laatste week waarvoor (op Rutgers University) de sneeuwomgang gegevens bekend zijn op het noordelijk halfrond. Wat opvalt is dat week 17 van het jaar 2017 beduidend hoger scoort dan week 17 van het jaar 2013, dat terwijl week 17 van het jaar 2017 later in het jaar valt:

Week 17, jaar 2017 (25 april t/m 1 mei): 27.28 miljoen vierkante kilometer.
Week 17, jaar 2013 (23 april t/m 29 april): 26,78 miljoen vierkante kilometer.
Week 18, jaar 2013 (30 april t/m 6 mei ): 22,03 miljoen vierkante kilometer.

Sneeuwhoeveelheid ook nog steeds (3 mei 2017) bovengemiddeld hoog
En volgens diverse bronnen ligt er momenteel ook nog een (flink) bovengemiddelde hoeveelheid sneeuw boven het noordelijk halfrond. Ik ga hier nu niet verder op in, misschien wel in een nieuw blogartikel op het eind van deze maand of begin volgende maand (in het geval er dan nog steeds gemiddeld of bovengemiddeld veel sneeuw ligt).

Bovengemiddelde hoeveelheid sneeuw zorgt momenteel voor temperend effect op temperatuur
De huidige (3 mei 2017) flinke hoeveelheid sneeuw heeft temperend effect op de temperatuur in een noemenswaardig deel van het noordelijk halfrond, met name grofweg tussen 55-ste en 75-ste breedtegraad.

Bijvoorbeeld dit artikel beschrijft naar mijn idee heel goed het afkoelend effect van sneeuw.
De auteur van het artikel was, zoals hij zelf schrijft, vrij vertaald verrast door het te koude einde van een arctische winter (2016/2017) die ‘tot dan toe’ veel te warm was verlopen. Volgens de auteur (en ook volgens mezelf en andere bronnen) heeft de extreem zachte arctische winter waarin er tot laat in de herfst veel open water in de ijszee aanwezig was, geleid tot extreem veel sneeuwval in een groot deel van het noordpoolgebied en gebieden die er aan grenzen, zoals bijvoorbeeld Canada en Rusland.

Enkele quotes uit het artikel:
1)

A surprise cooling temperature shift caused by too much snow on the ground,  changed winter from all time cloudiest and warmest,  to seasonal

In de loop van de afgelopen April maand heeft er volgens de auteur een opmerkelijke afkoeling plaatsgevonden boven grote delen van het Noordelijk halfrond, onder andere ook boven Canada. Van gemiddeld veel te zacht werd het in korte tijd gemiddeld normaal voor de tijd van het jaar. De auteur van het artikel schrijft dat hij die plotselinge afkoeling niet had verwacht en (vrij vertaald) hij vermoed dat de oorzaak van de plotselinge afkoeling ligt bij het voor de tijd van het jaar enorm uitgestrekte en dikke sneeuwtapijt boven het noordelijk halfrond.

2)

This year, sunsets were commonly strongly Southwards in March,  more Northwards in April,  this reflected a sudden cooling of the entire Canadian Arctic which gained prominence as it spun a small vortex shutting down het East coast of North America.   This cooling came from Central Ellesmere,  partner in cooling crime with Greenland,  dry air from the 2nd biggest glacier in the world,  along with Ellesmere covered with thick snow which fell from moisture rich warmest Arctic winter in recorded history ,  changed this amazing cloudy warm winter to a normal end.

Als voorbeeld geeft hij de plotselinge afkoeling die de afgelopen April maand plaatsvond in het Canadese deel van het noordpoolgebied. Maar bijvoorbeeld ook in grote delen van noordwest en noord Rusland was het de afgelopen april maand (en nu nog steeds) gemiddeld aan de koude kant. Er ligt nog steeds (3 mei 2017) een heel dik sneeuwtapijt in grote delen van noord Rusland, maar daar kom ik in een toekomstig artikel misschien nog op terug.

3)

But with the thinnest sea ice ever,  the meaning of 2017 “First melt” has been hijacked by too much snow on top of sea ice,  much more than 2016,  more or less double.

Volgens de auteur van het hierboven aangehaalde artikel ligt er momenteel boven het noordpoolijs grofweg 2x zoveel sneeuw dan in het jaar 2016 het geval was.

Even los van bovenstaande quotes, verwacht de auteur van het hierboven aangehaalde artikel dat (ondanks de huidige koelere fase) er dit jaar een nieuw diepte record bereikt zal worden van de hoeveelheid ijs en mogelijk ook van de ijs omvang in het noordpoolgebied. Persoonlijk heb ik geen flauw idee hoe groot de kans is op een nieuw diepterecord in het noordpoolgebied wat betreft ijs omvang en ijs hoeveelheid.
Afwachten maar weer. 🙂
De hoeveelheid ijs in het noordpoolgebied is (als ik me niet vergis) op dit moment nog steeds record laag.

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

4 reacties op April 2017: Bovengemiddelde sneeuwomvang boven het noordelijk halfrond

 1. Hans zegt:

  Bedankt voor de update.
  Ik heb de cijfers van het Global Snow Lab op een andere manier in een grafiek gezet. Over de laatste 30 jaar is er geen duidelijke trend zichtbaar voor de sneeuwbedekking (van het Noordelijk Halfrond) in april. Je ziet in de grafiek wel duidelijk dat de sneeuwbedekking in 2017 bovengemiddeld is.

  • paradoxnl zegt:

   Hoi Hans,

   Het volgende idee zit al langer in mijn hoofd, het is niet wetenschappelijk maar het lijkt wel of eind jaren 80 van de vorige eeuw een omslag liet zien in de sneeuwomvang op het noordelijk halfrond.
   Ik ben vooral benieuwd hoe de komende mei en juni maand gaan uitpakken wat betreft de sneeuwomvang, want die scoorden de afgelopen tien jaar in vergelijking met de jaren 70 van de vorige eeuw erg laag.

   Los van de klimaatdiscussie:
   Misschien was de gemiddelde sneeuwomvang gedurende de jaren 70 van de vorige eeuw erg hoog en was de lage sneeuwomvang gedurende de recente jaren minder extreem laag in het geval de jaren 70 flink bovengemiddeld scoorden.
   Heb geen sneeuwomvanglijsten die verder teruggaan dan eind jaren 60 van de vorige eeuw.

 2. Hans zegt:

  Het smelten van het zeeijs in het poolgebied zorgt ervoor dat er meer zeewater kan verdampen in het poolgebied. Uit open zeewater verdampt water makkelijker dan uit ijs.
  Meer waterdamp in de atmosfeer leidt dan weer tot meer neerslag (vaak in de vorm van sneeuw).
  Omdat er nu weinig zeeijs is rond de Noordpool (en veel open water) is er afgelopen winter veel meer neerslag gevallen op Groenland dan normaal. (zie de figuur hieronder van het DMI – Deens Meteorologisch Instituut) De ijskap van Groenland zou zelfs dikker kunnen worden bij een ijsvrije Noordpool i.p.v. dunner. Maar dat zul je niet gauw in de media horen.

  • paradoxnl zegt:

   Sneeuwbedekking blijft me boeien…

   Hans, ter aanvulling op je verhaal.

   De afgelopen April maand is er, zonder te overdrijven, boven Groenland niet noemenswaardig bovengemiddeld maar flink bovengemiddeld veel sneeuw bijgevallen.

   De reden van de extra grote hoeveelheid sneeuw gedurende de afgelopen april maand boven met name het zuidoostelijk deel van Groenland was als volgt (ik beweer niet dat het de waarheid is, maar in ieder geval voor mezelf wel aannemelijk, alhoewel het m.i. wel enige mate van speculeren blijft, is de volgende:
   Een atmosferische blokkade (waarvan het ‘zwaartepunt’ ten westen van Groenland lag) heeft gedurende de afgelopen aprilmaand flink bijgedragen aan de enorme bovengemiddelde sneeuwval boven met name het zuidoostelijk deel van Groenland.
   Groenland bevond zich de afgelopen aprilmaand een tijdlang aan de westzijde (lees warme kant) van een standvastig krachtig en omvangrijk hogedrukgebied, waardoor met een zuidelijke stroming relatief warme met vocht verzadigde luchtmassa’s vanaf de Atlantische oceaan het ‘vasteland’ van Groenland konden ‘binnenstromen’.
   En aangezien een groot deel van Groenland grofweg boven de 1500 meter ligt en bedekt is met sneeuw en ijs, is ook bij relatief erg zachte temperaturen dat hoog genoeg om al dat vocht vrijwel geheel in de vorm van flinke hoeveelheden sneeuw te laten ‘neerdwarrelen, waardoor de hoeveelheid sneeuw in het voorjaar en vroege zomer extra flink kan toenemen.

   Gedurende de zomermaanden zal waarschijnlijk een noemenswaardig deel ervan weer wegsmelten, maar ‘mogelijk’ niet in voldoende mate om op jaarbasis een negatieve sneeuwbalans op het Groenlandse vasteland te veroorzaken.
   Dat bij gemiddeld hogere temperaturen de sneeuwbalans op Groenland wel eens meer positief kan gaan uitvallen dan vele scenario’s van uitgaan. Dat alleen gedurende de zomermaanden de balans negatief is, maar de rest van het jaar flink positief.

   Even los van bovenstaand verhaal over Groenland…
   Warme oceanen, koude continenten:

   Wat mij ook interesseert is de zogenaamde ‘warme oceanen- koude continenten’ hypothese, vooral wat betreft de noordelijke ijszee en de ‘meer’ noordelijk gelegen landmassa’s van Noord Amerika en Eurazië.

   Naar ik aanneem ‘dankzij’ het langer ijsvrij blijven van een groot deel van de noordelijke ijszee (waardoor de lucht aldaar in de herfst en winter extra warm en vochtig is) is er gedurende de afgelopen herfst en winter extra veel sneeuw boven de landmassa’s van Noord Amerika en Eurazië gevallen.
   Boven met name het Noordelijk deel van Europees Rusland en het Noordwestelijk deel van Siberië ligt er momenteel (12 mei 2017) voor de tijd van het jaar nog steeds een (zeker in vergelijk met grofweg de afgelopen 15 jaar) een bovengemiddeld omvangrijk en zeer dik sneeuwtapijt.
   Met dank ook aan een atmosferische blokkade waarvan Europees Rusland zich aan de koude kant bevind. Op sommige plekken ligt er momenteel nog meer dan een halve meter sneeuw, terwijl bijvoorbeeld vorig jaar (en ook in menig ander jaar gedurende grofweg de afgelopen 15 jaar) rond deze tijd van het jaar op ‘diezelfde’ plekken de sneeuw al geheel of vrijwel geheel was verdwenen.

   Ook boven een brede strook van Noord en Noordoost Siberië ligt ondanks de aanvoer van relatief warme lucht er momenteel nog een heel dik sneeuwtapijt. Boven laatstgenoemde gebieden is (om mezelf te herhalen) met name aan het einde van de afgelopen herfst en begin van de winter zo enorm veel sneeuw gevallen dat ondanks het huidige relatief zachte weer [namelijk toevoer van warmte uit zuidelijke gebieden] op vele plaatsen nog steeds een voor de tijd van het jaar bovengemiddeld dik pak sneeuw aanwezig is.
   Er is nogal wat ‘warmte’ nodig om al die sneeuw te laten wegsmelten. Zeker nu ook in de noordelijke gebieden de zon al voor een groot deel van de dag redelijk hoog boven de horizon uitkomt, wordt er voor elke (opvolgende) dag dat het sneeuwtapijt gedurende de komende weken nog intact blijft (gemiddeld) steeds meer zonlicht weerkaatst en kan de bodem nog niet opgewarmd worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s