Mei 2017: Flink bovengemiddelde sneeuwomvang boven noordelijk halfrond

Het is meer dan 10 jaar geleden dat de gemiddelde sneeuwomvang in een mei maand (flink) bovengemiddeld scoorde.
Volgens Rutgers University bedroeg boven het noordelijk halfrond de gemiddelde sneeuwomvang in mei 2017 maar liefst 20,73 miljoen vierkante kilometer. Vorig jaar mei bedroeg de omvang 16,34 miljoen vierkante kilometer.

Zie onderstaande grafiek om een indruk te krijgen hoe hoog de gemiddelde sneeuwomvang de afgelopen mei maand ‘wel niet was’:

Waar op dit moment (6 juni 2017) nog erg veel sneeuw ligt voor de tijd van het jaar is de in het noordoosten van Siberiƫ gelegen plaats Chokurdah, namelijk 133 cm.

Op bijvoorbeeld de website van wetteronline en ogimet kan men vanaf het jaar 1999 de dagelijkse sneeuwhoogten [althans voor de meeste dagen] voor de plaats Chokurdah terugvinden. Gerekend vanaf het jaar 1999 was de sneeuw te Chokurdah rond deze tijd van het jaar (6 juni) gedurende de meeste jaren al volledig weggesmolten. En als er nog sneeuw lag, was het uit mijn hoofd hooguit nog maar zo’n 10 a 15 cm. Dat terwijl er nu nog 133 cm ligt! Dat is heel extreem veel.

Hieronder de dagelijkse sneeuwhoogten (staafdiagram afkomstig van website van wetteronline) voor (deels) april, (deels) mei en deels ook juni te Chokurdah in respectievelijk 2017 en 2016. Zie de enorme verschillen. En dat terwijl er in mei 2016 te Chokurdah wat betreft de 21-ste eeuw nog record veel sneeuw lag, welke in mei 2017 ruimschoots is overtroffen. Momenteel is het dus heel extreem veel. šŸ™‚

2017:

2016:

Ook in het Noord en noordwestelijk deel van Scandinaviƫ ligt momenteel nog bovengemiddeld veel sneeuw. In de rest van Scandinaviƫ zijn de sneeuwhoogten op de meeste plaatsen rond of beneden normaal.

Onderstaande afbeelding is afkomstig van een Noorse website. Voor mij een hele leuke site om te spelen met de sneeuwhoogten, het betreft de sneeuwhoogten in het noorden van Noorwegen (provincie Finmark):

Een jaar wanneer er rond deze tijd van het jaar nog heel veel sneeuw lag in Scandinaviƫ was het jaar 1997.

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s