Netto energie, prognose olieproductie Rusland, prognose investeringen Canada, video over deepstate

Maar weer eens een lang blogartikel bestaande uit de volgende kopjes:
1) Netto energie inclusief bijbehorende video
2) Prognose Russische olieproductie (afkomstig van Rystad Energy)
3) Sterk gedaalde APEX Canadese teerzanden
4) Een controversieel onderwerp, namelijk over ‘the deepstate’ met o.a. Richard Dolan.

Netto energie:
De zogenaamde ‘ERoEI’ (Energy Returned on Energy Invested) is van belang bij bepaling van netto energie. Het geeft de verhouding weer tussen het aantal (bruikbare) energie-eenheden die in een energiewinningsproces gestopt worden en het aantal (bruikbare) energie-eenheden welke men er voor terug krijgt.
Stel dat er wereldwijd bruto dagelijks 100 (bruikbare) energie-eenheden ‘geproduceerd’ worden [dat het ‘produceren’ van 100 nieuwe bruikbare energie-eenheden binnen een dag gerealiseerd wordt]:

Bij een ‘ERoEI’ van 20 dienen van de dagelijks beschikbare 100 (bruikbare) energie-eenheden, dagelijks 5 (bruikbare) energie-eenheden in het energiewinningsproces gestopt te worden om er voor te zorgen dat de volgende dag de wereld weer de beschikking heeft over 100 (bruikbare) energie eenheden.
Er blijven dus 95 (bruikbare) energie-eenheden over voor de rest van de economie welke niet van doen heeft met de energieproductie.

Bij een ‘ERoEI’ van 10 dienen van de dagelijks beschikbare 100 (bruikbare) energie-eenheden, dagelijks 10 (bruikbare) energie-eenheden in het energiewinningsproces gestopt te worden om er voor te zorgen dat de volgende dag de wereld weer de beschikking heeft over 100 (bruikbare) energie eenheden.
Er blijven dus 90 (bruikbare) energie-eenheden over voor de rest van de economie welke niet van doen heeft met de energieproductie.

Stel dat bij beide hierboven vermelde voorbeelden in ‘het deel van de economie welke niet van doen heeft met de energiewinning’ de overige parameters hetzelfde zijn (bijvoorbeeld efficiëntie) en dat iedere (bruikbare) energie-eenheid evenredig bijdraagt aan de tastbare economie van goederen en diensten, dan zal er bij een ERoEI van 10 noemenswaardig minder bruikbare energie beschikbaar zijn voor, om maar wat te noemen, bijvoorbeeld het bouwen van comfortabele, goedkope, kleinere, milieuvriendelijke en energiezuinige huizen of bijvoorbeeld het bouwen van een super groot luxe huis of bijvoorbeeld het onderhouden van de bestaande infrastructuur, dan bij een ERoEI van 20 het geval is. Volgens sommige analisten is bijvoorbeeld de gemiddelde ERoEI van de Amerikaanse schalie olieproductie ruim minder dan 10.

Door de afnemende kwaliteit en lastigere winbaarheid van met name fossiele brandstoffen is er steeds meer energie en daarmee samenhangend ook steeds meer diverse middelen benodigd om het deel van de economie welke niet van doen heeft met de energieproductie van voldoende energie te voorzien (om de werkelijke wereldeconomie nog verder te laten groeien). Men dient door de afnemende ERoEI als het ware steeds meer in de breedte te gaan (extra hogere bruto olieproductie nodig om netto energie productie te laten groeien) om te compenseren voor afnemende kwaliteit en toenemende lastige winbaarheid. Op een bepaald moment resteren er te weinig reserves (met name van olie) met een voldoende hoge ‘ERoEI om nog in de breedte te kunnen compenseren voor de afnemende kwaliteit en steeds lastigere winbaarheid (van met name olie).

Ondanks dat ik weinig verstand heb van economie weerhoudt me dat niet om onderstaand verhaal op papier te zetten. De werkelijke wereld steekt wellicht veel gecompliceerder in elkaar en ook wezenlijk anders dan hieronder beschreven wordt:
Economen (met uitzondering van ‘ecologie-economen’) geven de (relatieve) bijdrage van alle economische componenten die bijdragen aan het Bruto Binnenlands Product (BBP) heel vaak weer in een platte schijf, omdat alle componenten door deze ‘neutrale’ economen als gelijkwaardig beschouwd worden. Mede hierdoor wordt het belang van energie voor de werkelijke economie flink gebagatelliseerd. De achterliggende gedachtegang is dat wanneer er weer een tekort dreigt aan energie, via marktwerking er vanzelf weer voldoende energie beschikbaar komt, al was het door meer efficiënt gebruik ervan.
Als ‘men’ zich (al dan niet geleidelijk) er van bewust gaat worden dat laatstgenoemd mechanisme in de werkelijke wereld niet meer blijkt te werken, zal m.i. al snel de waardebepaling van allerlei zaken op losse schroeven komen te staan met als gevolg flink toenemende chaos in de financiële wereld en de werkelijke economische wereld. Dat er als het ware teveel scheefgroei tussen de werkelijke economie en de virtuele (financiële) economie aan het ontstaan is.
Ecologie-economen daarentegen geven de economie vaak weer als een omgekeerde piramide waarin energie, grondstoffen en voedsel de basis vormen van de economie, extra gewicht toegediend krijgen.
Idealiter wordt met heel weinig middelen heel veel bruikbare energie gegeneerd. Uit gegevens blijkt dat er steeds meer middelen nodig zijn (steeds hogere investeringen) om met name de wereldwijde bruto olieproductie nog te laten groeien.

Omdat (door reguliere economen) de werkelijke economie in financiële termen wordt uitgedrukt waarbij met behulp van bijvoorbeeld kwantitatieve verruiming, het in hoog tempo aangaan van extra schulden, het laag houden van de rente en allerlei vormen van creatief boekhouden, wordt het wereldwijde bruto product steeds meer opgeblazen, waardoor het lijkt alsof de werkelijke economie wereldwijd ‘het nog wel redelijk doet’.
Bijvoorbeeld de Amerikaanse FED kan met behulp van boekhoudkundige procedures als het ware geld uit het niets creëren (dankzij petro dollar en machtig militair apparaat) , waardoor mede door laatstgenoemde er op directe of indirecte wijze allerlei rookgordijnen gecreëerd kunnen worden ten aanzien van de kracht van de werkelijke economie, waardoor volgens vooral ecologie-economen de werkelijke waarde van energie voor het goed functioneren van een economie flink gebagatelliseerd wordt, aan het oog onttrokken wordt.
Als men de werkelijke economie puur in termen van geld wil uitdrukken raakt men naar mijn bescheiden mening al snel het spoor bijster. Als burger is het praktisch en handig om allerlei zaken in termen van geld te zien, maar in de financiële wereld draait het als ik het goed begrepen heb vooral om boekhoudkundige procedures waarbij een plus op een balans voor de ene partij een min voor een andere partij weerspiegeld. Laatstgenoemde kan men ook in termen van absolute hoeveelheden aan geld uitdrukken, maar kan flink wat verwarring veroorzaken over wat ‘dat geld’ binnen die specifieke context dan betekend voor bijvoorbeeld de toestand van de werkelijke economie.

Om het verhaal over netto energie af te sluiten hieronder een video waarin ‘gespeculeerd’ wordt over het belang van netto energie (met name over het begrip ‘ERoEI) voor ‘de economie’:

Prognose Russische olieproductie:
Onderstaande grafiek waarin een prognose (scenario) i.v.m. de Russische olieproductie voor de komende jaren wordt gegeven, is afkomstig uit een recent artikel van Rystad Energy. Rond 2020 ‘de’ olieproductie piek voor Rusland?

Sterk gedaalde APEX Canadese teerzanden:
Onderstaande grafiek is afkomstig uit dit artikel.
Ondanks dat de investeringen in de Canadese teerzanden al sinds een paar jaar flink verminderd zijn en volgens onderstaande afbeelding ook de komende jaren erg laag zullen blijven, zal naar verwachting tot grofweg het jaar 2020 de Canadese olieproductie nog met een paar honderdduizend vaten per dag toenemen.
Daarna is het afwachten. Mogelijk dat er in de loop van de volgende decade een geleidelijke daling van de Canadese olieproductie vanwege de recent flink verminderde investeringen aldaar gaat plaatsvinden.
In ieder geval is de jaarlijkse productiedaling in bestaande ‘velden’ aldaar veel minder groot dan bijvoorbeeld in het Amerikaanse schalie oliegebeuren het geval is. Dus de gevolgen van de flink verminderde investeringen in de Canadese teerzanden zullen niet snel leiden tot noemenswaardige productie dalingen, maar misschien ben ik over laatstgenoemde te optimistisch.
Aanvullende informatie: Onafhankelijke analisten gaan er vanuit (in het geval de investeringen niet snel noemenswaardig toenemen) dat de Canadese olieproductie vanaf of iets na het jaar 2020 geleidelijk aan gaat dalen, niet zozeer vanwege de teerzanden maar vanwege de overige olieproductie in Canada. De Canadese olie is voor een deel afkomstig uit teerzanden en voor een deel nog uit ‘conventionele’ olievelden. De olieproductie uit de Canadese ‘conventionele’ olievelden is al enige jaren aan het dalen.

The deepstate:
Tot slot een video met een controversieel onderwerp, namelijk ‘the deepstate’ met o.a. Richard Dolan (vanaf ongeveer minuut 2).

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 54 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s