Dalende aardgasproductie zorgt voor snellere daling van bovengrondse aardgasvoorraad

Update 22-02-2018: Een aanrader i.v.m. Nederlandse aardgasvoorziening is dit artikel op Cassandraclub! (einde update)

Op de website van ‘Gas Infrastructure Europe (GIE), klik hier voor link, is historische informatie te vinden over de dagelijkse gang van zaken van o.a. de Nederlandse bovengrondse aardgasvoorraad.

Ondanks dat het de afgelopen weken niet bijzonder koud was, daalt de Nederlandse bovengrondse aardgasvoorraad in vergelijking met ‘vroegere’ jaren relatief erg snel.

Doordat de afgelopen paar jaar de Nederlandse aardgasproductie flink is verminderd wordt er o.a. steeds meer gebruik gemaakt van aardgas welke is opgeslagen in allerlei opslagfaciliteiten (de zogenaamde bovengrondse aardgasvoorraad).

Recente Nederlandse bovengrondse aardgasvoorraad
Op 16 februari j.l. bedroeg, aldus gegevens op website van GIE, de Nederlandse bovengrondse aardgasvoorraad ongeveer 39,5 TWh.
Uitgaande dat 1 TWh overeenkomt met grofweg 10 kubieke meter, bedroeg op 16 februari 2018 de Nederlandse bovengrondse aardgasvoorraad grofweg een kleine 4 miljard kubieke meter.

Nederlandse aardgasvoorraad op 16 februari door de jaren heen (vanaf 2011)
Om enige context te geven een vergelijking met voorgaande jaren:
– Op 16 februari 2011 bedroeg de Nederlandse bovengrondse aardgasvoorraad grofweg
6,7 miljard kubieke meter
– Op 16 februari 2012 bedroeg de Nederlandse bovengrondse aardgasvoorraad grofweg
7,6 miljard kubieke meter
– Op 16 februari 2013 bedroeg de Nederlandse bovengrondse aardgasvoorraad grofweg
6,1 miljard kubieke meter
– Op 16 februari 2014 bedroeg de Nederlandse bovengrondse aardgasvoorraad grofweg
8,3 miljard kubieke meter
– Op 16 februari 2015 bedroeg de Nederlandse bovengrondse aardgasvoorraad grofweg
6,4 miljard kubieke meter
– Op 16 februari 2016 bedroeg de Nederlandse bovengrondse aardgasvoorraad grofweg
7,6 miljard kubieke meter
– Op 16 februari 2017 bedroeg de Nederlandse bovengrondse aardgasvoorraad grofweg
3,0 miljard kubieke meter
– Op 16 februari 2018 bedroeg de Nederlandse bovengrondse aardgasvoorraad grofweg
4,0 miljard kubieke meter

Vorig jaar (2017) was de Nederlandse bovengrondse aardgasvoorraad nog een stuk lager dan nu het geval is. Dat kwam door de relatief koude januari maand (2017). Zie daartoe de historische lijst van Nederlandse bovengrondse aardgasvoorraad op de GIE website.

Relatief snelle daling van aardgasvoorraad gedurende eerste helft van februari 2018
Gedurende de eerste helft van de maand februari 2018 is de bovengrondse aardgasvoorraad snel afgenomen. Dat terwijl de gemiddelde temperatuur gedurende de eerste helft van februari 2018 wel enigszins onder normaal was, maar niet echt koud. Sinds de afgelopen twee weken daalt de bovengrondse voorraad met ruim 100 miljoen kubieke meter per dag. Als de huidige dagelijkse afname stand weet te houden is binnen 40 dagen (gerekend vanaf 16 februari) de Nederlandse bovengrondse aardgasvoorraad helemaal opgesoupeerd.
Als het volgende week flink koud gaat worden (diverse langere termijnverwachtingen zinspelen door momenteel op), zal de bovengrondse aardgasvoorraad is nog hoger tempo dan nu het geval is gaan verminderen. Het zijn m.i. interessante tijden wat betreft de Nederlandse aardgasvoorziening.

Steeds meer inspanning benodigd om gedurende lente, zomer en herfst seizoen de bovengrondse aardgasvoorraad weer op peil te brengen
Gedurende het herfstseizoen bereikt de beschikbare Nederlandse aardgasvoorraad haar hoogste punt. Dat is grofweg zo’n 13 miljard kubieke meter. Het ene jaar was het wat meer, het andere jaar wat minder.
Een belangrijke vraag is in hoeverre men de komende jaren nog in staat is gedurende de hierboven genoemde seizoenen de aardgasvoorraad voldoende te vullen om te voldoen aan de extra vraag gedurende de winter.
Het is niet te hopen dat wanneer de aardgasvoorraad gedurende genoemde periodes niet meer voldoende opgekrikt kan worden er sprake gaat zijn van een lange en koude winter waardoor de aanwezige aardgasvoorraad al snel uitgeput zal geraken. De gevolgen ervan zullen flink wat impact op het welzijn van een heleboel mensen gaan hebben.

Nederlandse aardgasconsumptie:
Afhankelijk van met name de mate van kou gedurende de wintermaanden, werd door de Nederlandse bevolking in jaren 2007 t/m 2013 op jaarbasis zo’n 44 miljard tot 52 miljard kubieke meter aan aardgas verbruikt. In de jaren 2014 t/m 2016 bedroeg deze nog maar zo’n 38 miljard tot 40 miljard kubieke meter. Dus het aardgasverbruik is de afgelopen jaren in Nederland sterk verminderd. Het totaalcijfer voor 2017 was op CBS nog niet bekend.
(klik hier voor overzicht op CBS.)

Nederlandse aardgasproductie (winning uit bodem):
Zie onderstaande lijst (gegevens afkomstig van CBS) voor hoe sterk de Nederlandse aardgasproductie (winning uit bodem) de afgelopen paar jaar is gedaald.
– In het jaar 2007 bedroeg winning hoeveelheid aardgas uit Nederlandse bodem ongeveer 72 miljard kubieke meter
– In het jaar 2008 bedroeg winning hoeveelheid aardgas uit Nederlandse bodem ongeveer 79 miljard kubieke meter
– In het jaar 2009 bedroeg winning hoeveelheid aardgas uit Nederlandse bodem ongeveer 75 miljard kubieke meter
– In het jaar 2010 bedroeg winning hoeveelheid aardgas uit Nederlandse bodem ongeveer 84 miljard kubieke meter
– In het jaar 2011 bedroeg winning hoeveelheid aardgas uit Nederlandse bodem ongeveer 76 miljard kubieke meter
– In het jaar 2012 bedroeg winning hoeveelheid aardgas uit Nederlandse bodem ongeveer 76 miljard kubieke meter
– In het jaar 2013 bedroeg winning hoeveelheid aardgas uit Nederlandse bodem ongeveer 81 miljard kubieke meter
– In het jaar 2014 bedroeg winning hoeveelheid aardgas uit Nederlandse bodem ongeveer 69 miljard kubieke meter
– In het jaar 2015 bedroeg winning hoeveelheid aardgas uit Nederlandse bodem ongeveer 51 miljard kubieke meter
– In het jaar 2016 bedroeg winning hoeveelheid aardgas uit Nederlandse bodem ongeveer 47 miljard kubieke meter

Het jaarcijfer voor 2017 is nog niet bekend, maar zal waarschijnlijk in de buurt van 47 miljard kubieke meter of iets lager gaan uitkomen.

Toenemend belang van bovengrondse aardgasvoorraad
Ondanks dat het aardgasverbruik binnen Nederland de afgelopen paar jaar (volgens mij noodgedwongen) noemenswaardig is verminderd, is door de nog sterker gedaalde Nederlandse aardgaswinning en de verplichte aardgasleveringen aan het buitenland het ‘aanspreken’ van de bovengrondse Nederlandse aardgasvoorraad recentelijk flink toegenomen. Ook is volgens gegevens op CBS (website van Centraal Bureau voor Statistiek) de import van aardgas in Nederland vanuit het buitenland sterk toegenomen, maar niet genoeg om dreigende tekorten te voorkomen!

Wanneer men op de GIE website door de historische lijst van gegevens betreffende de Nederlandse bovengrondse aardgasvoorraad scrolt, valt op dat de afgelopen twee jaar ook bij relatief zacht winterweer de bovengrondse aardgasvoorraad al werd aangesproken.
Tot grofweg het jaar 2016 werd zelfs bij relatief koud weer de Nederlandse bovengrondse aardgasvoorraad nauwelijks aangesproken. In het jaar 2017 en het lopende jaar 2018 werd ook bij relatief zacht winterweer de bovengrondse aardgasvoorraad al noemenswaardig aangesproken. De sterk toegenomen aanspraak van de Nederlandse bovengrondse aardgasvoorraad is (volgens mij) een gevolg van de sinds het jaar 2015 flink gedaalde Nederlandse aardgasproductie en de lopende verplichtingen om aardgas aan het buitenland te leveren. Ook is de de afgelopen jaren in Nederland de import van aardgas vanuit het buitenland relatief sterk toegenomen. Het frappante is eigenlijk dat Nederland meer en meer buitenlands gas dient te importeren om aan haar export verplichtingen te kunnen blijven voldoen. Bijvoorbeeld dat Nederland steeds meer aardgas uit Noorwegen importeert om bijvoorbeeld aan de contractueel vastgelegde aardgasexport verplichtingen aan Duitsland en andere Europese landen te kunnen voldoen.

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 55 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

6 reacties op Dalende aardgasproductie zorgt voor snellere daling van bovengrondse aardgasvoorraad

 1. Hans Verbeek zegt:

  Goed opgemerkt, Paradox.
  Ik volg de Nederlandse winter-gasbuffer ook al enige jaren.
  Vorige winter werd er in de koude januarimaand snel ingeteerd op de winter-gasbuffer. Dit jaar was januari warmer dan normaal, zodat er in februari nog meer gas in de buffer resteert. Zoals jij constateert, is dit jaar februari wat kouder dan normaal en krimpt de voorraad sneller dan in 2017.
  Zie mijn eigen grafiekje met de hoeveelheid gas uitgedrukt in TWh.

  Ik heb het idee dat de winter-gasbuffer deels wordt ingezet voor levering aan andere grootverbruikers (elektriciteitscentrales en bedrijven) omdat de directe winning uit de bodem is verlaagd en met argusogen wordt gevolgd door media en politiek.
  Kennelijk wordt het Just-in-time-principe ook van toepassing voor de aardgas-levering.
  En dat leidt op termijn vast tot Just-too-late-situaties. :-/

  • paradoxnl zegt:

   Mooie grafieken Hans!
   Ben benieuwd of de rode lijn nog onder de groene lijn gaat duiken.

   • Hans Verbeek zegt:

    De komende week wordt het weer wat kouder, dus misschien wel.

   • paradoxnl zegt:

    Wie weet Hans, deze week zal volgens de verwachtingen vooral de nachten redelijk koud gaan verlopen en misschien dat het vanaf aanstaande zondag of maandag enige tijd flink koud gaat worden.
    Onderstaande tekst is afkomstig van KNMI site:

    Geldig van donderdag 22 februari tot dinsdag 06 maart

    Synoptische ontwikkeling:

    Boven de Britse Eilanden ontwikkelt zich een hoogterug met een uitloper richting de Noorse Zee en later Scandinavie. Aan de grond zien we twee hogedrukgebieden (boven de Britse Eilanden en Scandinavie) samensmelten tot een groot omvangrijk hoog waarvan het centrum op donderdag en vrij boven Noordoost-Europa komt te liggen. Het hoog heeft een uitloper tot boven de Noordzee en de Britse Eilanden. Met een oost- tot noordoostelijke stroming wordt vrij koude en droge continentaal polaire lucht aangevoerd. In het weekeinde ontwikkelt zich boven de Noordzee vanuit de hoogterug een blokkade die zich na het weekeinde transformeert tot een klassieke omega-blokkade waarvan het centrum zich verplaatst naar het zeegebied tussen IJsland en Schotland. Aan de grond versterkt het hoog zich uiteindelijk tot ca. 1050 hPa en het centrum verplaatst zich geleidelijk via Scandinavie westwaarts. De oostelijke stroming neemt geleidelijk in kracht toe. Omdat tegelijkertijd een omvangrijk hoogtelaag dan vanuit Oost-Europa retrograad naar Midden-Europa gaat bewegen wordt aan de noordflank ervan zeer koude lucht uit Rusland op transport gezet richting Midden- en West-Europa. Deze transportkou lijkt ons land pas vanaf zondag te kunnen bereiken.

 2. Hans Verbeek zegt:

  Volgens de JODI-Gas World database is het binnenlands aardgasverbruik in Nederland in 2017 gestegen: 46,3 miljard kuub tegenover 42,6 miljard kuub in 2016.
  Het maandelijks binnenlands gasverbruik heb ik in onderstaande grafiek uitgezet.

  In 2017 was voor het eerst in de geschiedenis de import van aardgas groter dan de winning van gas uit eigen bodem: 47,08 miljard kuub geïmporteerd tegen 43,9 miljard kuub gewonnen.

  Binnenkort op mijn blog een update met de cijfers over heel 2017

  • paradoxnl zegt:

   Interessant Hans dat er in 2017 weer meer gas verbruikt werd dan in 2016 en dat voor het eerst de import groter was dan de export.
   En 43 miljard kuub gewonnen in 2017. Dat is toch nog een stuk lager dan in 2016. Het gaat hard naar beneden met dat Nederlands gas. Ben benieuwd naar je update op basis van Jodi gegevens.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s