(Hoofd) olie analist Amrita Sen: In 2019 al flink olieproductie tekort en artikel over dreigende tekorten aan diesel

Eerst wordt in dit blogartikel aandacht besteed aan ene Amrita Sen. Op het eind van dit artikel aandacht voor dreigende flinke tekorten aan met name diesel vanaf het jaar 2020.
Het zijn niet alleen de ‘hardcore peakoilers’ die waarschuwen voor een flink olietekort op de korte termijn.
Ook in de ‘gangbare’ media wordt er door diverse olie analisten al een tijdje gewaarschuwd dat er op korte termijn al flinke olie vraagvernietiging [vanwege een door een olie aanbod tekort veroorzaakte flinke stijging van olieprijzen] zal gaan plaatsvinden.
Een voor mij erg interessant uit twee delen bestaand interview (video) met Amrita Sen is terug te vinden in onderstaande links:

Klik hier voor deel 1 van interview met Amrita Sen.

Klik hier voor deel 2 van interview met Amrita Sen.

Kort samengevat verwacht Amrita al in 2019 een flink olie aanbod tekort. Dat de effecten van de na het jaar 2014 opgetreden noemenswaardige daling van de investeringen in de wereldwijde oliewinning vanaf nu en zeker de komende jaren volop tot uiting zullen komen in een zeer krappe wereldwijde oliemarkt. Dat vraagvernietiging onvermijdelijk is.

Deel 1:
Klik hier voor deel 1 van interview met Amrita Sen.
Volgens Amrita zal olie export vanuit Iran vanwege de door de VS hervatte sancties op zijn minst een half miljoen vaten per dag gaan verminderen. Ze geeft daarbij aan waarom ze dat denkt.

Deel2 (voor mij extra interessant):
Klik hier voor deel 2 van interview met Amrita Sen.
Olieproductie Venezuela zal van nu tot eind van dit jaar nog met honderden duizenden vaten per dag gaan dalen.
De gevolgen van de vanaf eind 2014 noemenswaardig gedaalde investeringen in de oliewinning wereldwijd beginnen al vanaf nu en zeker vanaf het jaar 2019 een flinke rem uit te oefenen op de stijging van de wereldwijde olieproductie.
De olieproductie stijging in met name Brazilië is nu al flink onder de verwachtingen. Tegen de verwachtingen in is de Braziliaanse olieproductie al een tijdje niet meer aan het stijgen. Verder ook dat bijvoorbeeld de olieproductie in Noorwegen onder de eerdere verwachtingen is gebleven. De olieproductiedaling in Noorwegen zet gestaag door.
Door logistieke problemen in de Permian Basin (VS) zal tot diep in het jaar 2019 de stijging van de Amerikaanse olieproductie flink afgeremd worden.
Voor het jaar 2018 gaat Amrita nog uit van een stijging in de wereldwijde olieproductie van ongeveer 1,5 miljoen vaten per dag [Volgens mij en niet alleen mij is dat veel te optimistisch]. De vraagstijging zal daarbij ongeveer hetzelfde of iets hoger uitvallen dan de productiestijging.
Mede vanwege de logistieke problemen bij de oliewinning in de Permian Basin (VS) zal in het jaar 2019 de totale wereldwijde olieproductie stijging nog maar de helft van die van het jaar 2018 bedragen, dus grofweg zo’n 700 duizend of 800 duizend vaten per dag. De wereldwijde vraagstijging naar olie zal naar verwachting daar ruim boven zitten. Dus dat in 2019 naar verwachting de krapte op de wereldwijde oliemarkt nog flink zal toenemen!
Amrita heeft het over een onvermijdelijke vraagvernietiging (naar olie) die al binnen enkele jaren zal gaan plaatsvinden. Oorzaak is dat het olie aanbod niet meer kan voldoen aan de stijgende wereldwijde vraag naar olie. Dat de vraagvernietiging zoals ik haar beluister wel eens structureel van aard kan gaan zijn. Dat binnen enkele jaren de olieprijzen tijdelijk tot boven de 100 dollar per vat kunnen stijgen, maar door vraagvernietiging weer terug op een lager niveau zullen geraken, aldus Amrita.

Meest recente IEA maandrapportage:
Vandaag (16 mei 2018) weer een nieuw IEA maand rapport met daarin het volgende:

OECD commercial stocks declined counter-seasonally by 26.8 mb in March to 2 819 mb, their lowest level since March 2015 and 214 mb below year-ago levels. In the process, they fell 1 mb below the five-year average.

Dat gedurende de afgelopen maand maart de wereldwijde bovengrondse olievoorraden een daling vertoonden van maar liefst 26,8 miljoen vaten.
De bovengrondse olievoorraden bedroegen eind maart 2018 zo’n 2819 miljoen vaten. Dat is 214 miljoen vaten minder dan een jaar eerder.
De wereldwijde bovengrondse olievoorraden zijn daarmee weer terug op of zelfs iets onder het vijfjarig gemiddelde uitgekomen, aldus het IEA. Naar verwachting zullen zeker in de tweede helft van 2018 de wereldwijde bovengrondse olievoorraden nog verder gaan dalen.

En zonder commentaar mijnerzijds het volgende ‘IEA’ bericht:
Klik hier om bericht te lezen over dat wereldwijde vraag naar olie al afgeremd kan worden nu de brent olieprijs 80 dollar per vat begint te benaderen.

Vanaf grofweg 2020 grote tekorten aan diesel en ‘straaljager-brandstof’
Een voor mij interessant bericht over dreigende tekorten aan vooral diesel vanaf grofweg het jaar 2020. Klik hier voor het artikel.

Enkele quotes uit het artikel:

Brent crude oil will average $90 a barrel in 2020 as demand for middle distillates like diesel and jet fuel grows, Morgan Stanley says.
Stockpiles of distillates are nearing five-year lows and refineries are scrambling to satisfy growing consumption, the bank notes.

EN

“Over the next few years, we expect tightness in one particular product — middle distillate — to lead to strength in one particular liquid, crude oil, and especially those crudes that look like Brent,” Martijn Rats, Morgan Stanley’s global oil strategist, said in a research note on Tuesday.

EN

Meanwhile, most of the growth in global oil production is coming from natural gas liquids and condensates, a type of super light oil. That’s a problem because neither of those liquids are used to make middle distillates, Morgan Stanley says.

According to the bank’s estimates, global crude oil output would need to grow by 5.7 million barrels a day by 2020 to meet growing distillate consumption. Morgan Stanley does not think that’s possible.

Op allerlei forums, websites en in diverse andere artikelen is ook al gewezen op een dreigende tekort aan met name diesel.
Dat de wereldwijde olieproductiestijging vooral hele lichte olie en NGL’s betreft. NGL’s zijn geen ‘echte’ olie en bestaat uit een mengsel van ethaan, propaan, butaan en als ik me niet vergis ook nog pentaan. Een vat ruwe olie bevat (gemiddeld) per molecuul een hoger aantal koolstofatomen dan vijf.
Heel belangrijk: Het is niet alleen de totale hoeveelheid aan olie, maar vooral ook het type olie dat van belang is voor de wereldwijde brandstof voorziening. Een relatief hoog diesel en ‘straaljager-brandstof’ percentage wordt via raffinage vooral verkregen uit de zogenaamd middelzware ruwe olie. En laat nu vooral van laatstgenoemd type olie de wereldwijde olieproductie al flink aan het stagneren zijn.

Al met al wordt het steeds meer waarschijnlijk dat er al op korte termijn een flinke olieshock gaat plaatsvinden.
Men dient steeds harder te lopen om op gelijke hoogte te blijven. Het houdt een keer op.

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 55 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s