Schalieindustrie VS onhoudbaar, olieprijs zal verder stijgen en prognose Dennis Coyne over Amerikaanse schalie olie productie

In onderstaande video heeft Hans de Geus het over vrij vertaald het ‘red queen syndroom’ en de hoge kosten bij de Amerikaanse schalie olieproductie:

En een grafiek met prognose Amerikaanse schalie olieproductie uit de hand van Dennis Coyne:

Als bovenstaande prognose bewaarheid gaat worden, zal al vanaf grofweg het jaar 2021 de stijging van de Amerikaanse schalie olieproductie flink gaan stagneren. Misschien dat ook op de korte termijn de Amerikaanse schalie olie productie tijdelijk zal stagneren vanwege logistieke bottlenecks.

Bijna tot slot nog een video waar ik toevallig tegen aanliep: Hans de Geus over dat werknemers en vooral ook mensen aan de onderkant van de samenleving zich steeds meer flexibel ‘moeten’ opstellen om ‘gechargeerd gesteld’ aan de wensen van diverse werkgevers te kunnen voldoen.
Dat idee (steeds meer flexibel opstellen) heb ik dus ook en dacht hierbij aan de participatie maatschappij die in mijn ogen eigenlijk veel meer een zelfredzaamheidsmaatschappij inhoud:

En tot slot nog een video dat mijns inziens vooral over het herverdelingsvraagstuk gaat.
Het herverdelingsvraagstuk zal naar mijn idee [vanwege een mede al op relatief korte termijn optredende flinke stagnering en zelfs daling van het aanbod van belangrijke energiesoorten (met name olie)] des te belangrijker gaan worden.
Gechargeerd gesteld twee uitersten: – Of- een flinke tweedeling in de maatschappij – of- een flink minder groot verschil in rijkdom, maar gemiddeld wel een stuk armer, maar geen echt extreme armoede, prioriteit bij betaalbaar houden van levensnoodzakelijke diensten en producten en daardoor minder snel te hoge schuldenlast bij lage inkomens. Als men bijvoorbeeld een laag inkomen heeft kan slechts een beetje schuld al heel veel stress opleveren.

Advertenties

Over paradoxnl

Man, 55 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

2 reacties op Schalieindustrie VS onhoudbaar, olieprijs zal verder stijgen en prognose Dennis Coyne over Amerikaanse schalie olie productie

 1. Hans Verbeek zegt:

  Bedankt voor het verhaaltje van Hans de Geus over “levenslang tewerkstelbaar zijn”.
  Heel verhelderend.

  In onze neo-liberale economie moeten we kennelijk ons leven lang bijdragen aan de uitputting van de natuurlijke rijkdommen van de aarde.
  Een klein groepje mensen wil heel graag dat wij als diersoort een hoger doel bereiken. Dat de Aarde een luilekkerland wordt met vliegende auto’s en supersnel internet dat altijd en overal de nieuwste films en muziek verspreid. En als het effe kan ook nog Mars koloniseren.

  Maar we zijn slechts dieren en goedbeschouwd zal alles wat we doen en bereiken nergens toe leiden. De zon zal opzwellen tot een rode reus en de aarde (met alles wat we erop gebouwd hebben) verzwelgen. We worden misschien 100 jaar oud, maar de laatste 20 jaar van die 100 zullen we hulpbehoevend zijn.
  OK, dat klinkt erg somber.

  We hoeven niet 40 jaar lang 40 uur per week te werken om gelukkig te worden. Misschien is 20 uur per week ook wel genoeg om gelukkig te zijn. Ik heb ontdekt dat werken voor 10 euro per uur in de supermarkt net zoveel voldoening geeft als werken voor 20 euro per uur in het onderwijs. En dat de nieuwste films en muziek geen haar beter zijn dan de oude mono-plaatjes uit de jaren 60.
  Laat je niets wijsmaken. Geluk zit niet in spullen of verre vakanties. Je hebt ze niet nodig.

  • paradoxnl zegt:

   Ha die Hans,

   Kan me grosso modo wel vinden in je verhaal en met alle respect voor dieren. Ik denk graag in termen van ‘gradaties in bewustzijn’. En er van bewust zijn dat men ook geleid wordt door onbewuste drijfveren.

   Rest van lange antwoord is natuurlijk niet alleen voor Hans bedoeld…even wat gedachten dumpen…ik kan het niet laten…

   Met het bloed, zweet en tranen principe zullen we gezamenlijk bouwen aan een illusionair (materialistisch) Utopia. Uw zweet zal mijn (materiële) rijkdom in stand houden en nog verder vergroten. Ik zweet, u zal ook zweten ook al levert uw zweet uzelf nauwelijks iets op en verheft het u niet uit uw armoede. We leven in een wereld met onbegrensde mogelijkheden en oneindige grenzen. De innovatieve kracht van de mens kent geen grenzen. De aarde en het universum staat ons ter beschikking om onze zucht naar meer en meer tot in het oneindige te bevredigen. Meer en meer geluk ligt ons en ons nageslacht te wachten als we nu maar de offers brengen met bloed, zweet en tranen. Beter en beter, meer en meer. En mijn rijkdom groeit en groeit dankzij uw offers… en vanwege laatstgenoemde blinde streven vooral het meer en meer vervuilen en vooral uitputten van de aarde.
   O wee degene die niet genoeg bijdraagt aan de groei van het bbp zal moeten lijden. De rust van een eenvoudig leven zal hem of haar onmogelijk gemaakt worden. Een armlastige die gelukkig is zonder te weinig bloed, zweet en tranen te laten vloeien en te weinig belasting betaald is uit den boze.

   Zolang je in staat bent in huidige samenleving om met behulp van een relatief laag inkomen in basaal levensonderhoud te voorzien, is geluk dat minder gebaseerd is op luxe prima te realiseren.
   Maar ik vrees dat in onze huidige samenleving een heleboel banen relatief zodanig flink onderbetaald worden, dat er zelfs met een volledige werkweek geen eenvoudig leven mee bekostigd kan worden, dat zelfs met een eenvoudig leven men al in de financiële problemen geraakt.
   Of je moet een partner hebben die redelijk wat verdient, maar dat is een ander verhaal.

   En als men als samenleving de prioriteit minder bij luxe zaken zou leggen die eigenlijk alleen ‘financieel’ weggelegd zijn voor het rijkere deel van een samenleving en meer prioriteit bij meer levensnoodzakelijke producten en diensten, zou men heel gemakkelijk met veel minder uren per week in allerlei levensnoodzakelijke vereisten kunnen voorzien.
   Maar ja, dat onderbetaald werk is wel nodig om met name de luxe levenswijze van een relatief grote bovenlaag aan rijken te blijven ondersteunen (en veilig te stellen). Alleen al het onderhouden van het huidige systeem met alle toeters en bellen kost flink wat energie. Inderdaad, zonder goedkope mensenarbeid is het lastiger voor de rijken hun rijkdom in stand te houden. 🙂
   Het directe en indirecte energie en grondstoffen verbruik van een rijke is veel hoger dan die van een armere, ook in het geval een rijke een relatief eenvoudig leven lijdt.

   Maar als de groep mensen met voldoende koopkracht te klein wordt, zullen binnen huidig financieel economisch stelsel ook de grote verkopers er onder gaan lijden. Men kan natuurlijk ook zorgen voor soort van bailout van de rijken der aarde, dat de hoogste prioriteit blijft liggen bij het in stand houden van de rijkdom van bijvoorbeeld de top 10 % van een samenleving ten koste van de overige 90 %, anders blijven er op gegeven moment geen echt rijken meer over. Voor de duidelijkheid, laatstgenoemde is cynisch bedoeld.
   Trouwens, het zou me niet verbazen, sterker nog dat het eerder een feit dan vermoeden is, dat er al jarenlang sprake is van soort van bailout van machtige en rijke organisaties, corporaties, instituten en bijbehorende directe belanghebbenden, maar dat is weer een ander verhaal. Denk maar aan het jaar 2008, toen heel zichtbaar sprake was van bailout van machtige organisaties/ corporaties.

   Werken om maar te werken dat niet bijdraagt aan voor mensen levensnoodzakelijke dingen lijkt me in een wereld met grenzen aan de groei sowieso al een flinke verspilling en ten opzichte van de wereld als geheel en toekomstige generaties ook behoorlijk asociaal.
   Ondertussen wordt mensenwerk dat flink bijdraagt aan ‘basaal’ levensonderhoud en welzijn naar mijn idee relatief flink onderbetaald. En een boel “werk’ dat van doen heeft met het in stand houden van luxe behoeften flink overbetaald.
   Het zou voor wereld als geheel en toekomstige generaties beter zijn dat sommigen met het vaak overbetaalde ‘werk’ dat ze nu verrichten per direct op non actief gezet zouden worden in ruil voor een bijstandsuitkering. Dat ze vervolgens onderbetaald wel nuttigere dingetjes kunnen gaan doen. Kunnen ze gaan nadenken over grenzen aan de groei en zo. 😉 Kunnen ze ook niet meer ouwehoeren over hun belastingcenten. Alsof ze daarmee hun status willen bevestigen. Een heleboel werk leid eerder tot een slechtere dan een betere wereld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s