VPRO Tegenlicht: De schaduwkant van de energietransitie en digitalisering

Getoonde video is in mijn ogen absoluut de moeite van het bekijken waard. Dat onder andere de ecologische kosten van ‘groene technologie’ vaak behoorlijk aan ons oog onttrokken wordt. In kader van laatstgenoemde wordt er zelfs gesproken over ons ‘hypocriet gedrag’.
Mijn enige kanttekening bij de video is dat de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen (van olie tot steenkool) mijns inziens de komende tientallen jaren nog behoorlijk groot zal blijven, willen we onze huidige moderne levensstijl op grote schaal in stand blijven houden. Daarbovenop zijn we ook nog eens flink meer afhankelijk geworden van een boel van metalen. Dat wordt in de video meer dan duidelijk gemaakt.
In de video wordt mijns inziens ook terecht gewezen op ons huidig consumptie gedrag, dat is ook een erg belangrijk deel van het probleem.

Onderstaand is de begeleidende tekst bij de video weergegeven:

In de Tegenlicht special ‘The Rare Metals War’ waarschuwt Guillaume Pitron voor de schaduwkant van de energietransitie en digitalisering. Pitron is een Franse journalist en auteur van het boek The Rare Metals War: the dark side of clean energy and digital technologies. Zeldzame metalen zijn essentieel voor de productie van elektrische voertuigen, straaljagers, windturbines en zonnepanelen, maar ook voor onze smartphones, computers, tablets en andere alledaagse apparaten. Maar de meeste mensen weten eigenlijk heel weinig over de manier waarop ze worden gewonnen, of over de ecologische en geopolitieke kosten hiervan. Door ons los te maken van fossiele brandstoffen dreigt er een nieuwe afhankelijkheid te ontstaan. China is momenteel met afstand de grootste speler in de strijd om de grondstoffen van de toekomst. Europa en de Verenigde Staten zijn grotendeels afhankelijk van de aanvoer en verwerking van deze grondstoffen van China. En dat is gevaarlijk, want net als olie en gas kunnen grondstoffen ingezet worden als politiek wapen. De eerste voortekenen daarvan zijn al zichtbaar, met een hoofdrol voor het Brabantse bedrijf ASML. Om deze geopolitieke voorsprong te verkrijgen heeft China een groot deel van haar milieu moeten opofferen, want het mijnen en raffineren van deze grondstoffen is allesbehalve schoon. Kan Europa het anders doen en is deze afhankelijkheid nog te verminderen? Guillaume Pitron presenteert in deze Tegenlicht meerdere oplossingen.

Over paradoxnl

Man, 60 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Plaats een reactie