Tazovski, noordwest Siberie, juni 2014: Voormalige ’21-ste eeuw’ sneeuwhoogte records verpulverd.

En nog maar eens een artikel over de sneeuwsituatie in noordwest Siberie. Ik schrijf er graag over.

In een groot deel van het noordwesten van Siberie ligt er momenteel (8 juni 2014) nog flink wat sneeuw. Op veel plekken aldaar is de sneeuw rond deze tijd van het jaar in vrijwel alle voorgaande jaren al volledig weggesmolten. Dit jaar echter nog niet. Oude uit de 21-ste eeuw afkomstige sneeuwhoogte records worden momenteel verpulverd.

Als voorbeeld heb ik voor het plaatsje Tazovski (Tazovskoe) de sneeuwhoogten op 8 juni (voor alle jaren van de 21-ste eeuw tot nu toe) in een tabel weergegeven. In Tazovski wordt al vanaf het jaar 2000 voor zowat elke dag van het jaar de sneeuwhoogten geregistreerd. Zie onderstaande tabel voor respectievelijk de  datum waarop sneeuwdek voor het gegeven jaar voor het eerst is weggesmolten, de sneeuwhoogten op 8 juni  van het gegeven jaar  en de maximum temperatuur op 8 juni van het gegeven jaar. Klik op deze regel voor de gegevensbron.

 

 

 

Het voormalige ‘8 juni’ sneeuwhoogte record te Tazovski  stamt uit het jaar 2004 (zie plaatje hierboven). Toen lag er nog 14 cm. Pas op 11 juni 2004 was het sneeuwdek er verdwenen. 11 juni is daarmee ook de laatste datum in het jaar waarop te Tazovski in de 21-ste sneeuw het sneeuwdek voor het eerst geheel weggesmolten was. Momenteel ligt er nog 43 cm sneeuw te Tazovski! Gelet op de huidige en verwachte weersituatie zal het nog vele dagen duren eer de sneeuw er geheel verdwenen zal zijn. Dus ook het hierboven vermelde ’11 juni 2004′ record zal dit jaar aldaar met gemak verbroken worden.

Koude ‘plaklaag’
De koude plaklaag boven de sneeuw aldaar wil maar niet verdreven worden. Ook is er vaak sprake van mist of ‘aanvriezende mist’. Ondanks dat de temperatuur overdag soms iets boven nul is krijgt de zon ‘nauwelijks vat’ op het sneeuwdek, mede omdat de koude mist als soort van laaghangende wolkendeken de sneeuw beschermt tegen de zon. Met of zonder mist wordt er flink wat zonlicht gereflecteerd (door sneeuw en mist). Vanwege het reflecterend vermogen van de sneeuw (en ook mist) wordt  er aan het systeem (aardoppervlakte, lagere atmosfeer) in noordwest Siberie momenteel  netto flink minder energie toegevoegd dan normaal rond deze tijd van het jaar het geval is. In juni staat de zon op het noordelijk halfrond het hoogst boven de horizon. Vooral veel sneeuw in juni of juli zorgt er voor dat (op  het noordelijk halfrond) extra veel zonlicht gereflecteerd wordt met als gevolg een sterk netto afkoelend effect.

In groot deel van noordwest en west Siberie is het momenteel flink te koud
Mede door het flinke sneeuwdek is het in grote delen van noordwest Siberie momenteel flink te koud voor de tijd van het jaar. Vooral ook in de meer zuidelijk gelegen gebieden van noordwest en west Siberie, ook waar geen sneeuw meer ligt, is het flink te koud. Met een noordelijke stroming wordt koude lucht afkomstig van het besneeuwde noordwest Siberie ver naar het zuiden getransporteerd met als resultaat dat in een groot deel van west en noordwest Siberie erg lage temperaturen voor de tijd van het jaar geregistreerd worden. Zie daartoe het kaartje hieronder met temperatuur afwijkingen ten opzichte van de normaal (temperatuur anomalie). Het westen en noordwesten van Siberie is voor groot deel blauw tot donkerblauw gekleurd, omdat het daar momenteel flink te koud voor de tijd van het jaar is.

Tot slot:
1)
Sneeuwhoogte kaart afkomstig van deze link:

Vooral ook op de eilanden behorende tot de Canadese archipel ligt momenteel nog een bovengemiddeld dik sneeuwtapijt.
2)
Voor actuele sneeuwhoogte anomalie op het Noordelijk halfrond, zie onderstaande afbeelding:

Over paradoxnl

Man, 60 jaar, Nederland.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Plaats een reactie